PDL forțează ruperea coaliției, PSD se face că nu vede

Nu mai puțin de șase lideri democrat-liberali au atacat ieri public PSD, invintându-și mai mult sau mai puțin voalat colegii de coaliție să părăsească guvernarea sau să facă ciocul mic. Întrebați de jurnaliști cum comentează aceste noi tensiuni în coaliție, cei mai mulți pesediști au preferat să spună că aceste tensiuni nu există (?!). Fără prea multe comentarii, vă prezentăm câteva din ieșirile publice ale celor două părți.

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că nu a glumit când a vorbit despre plecarea miniştrilor care nu sunt solidari cu restul Guvernului şi i-a avertizat pe social-democraţi să fie atenţi la glumele pe care aceştia le fac. "Eu nu glumesc şapte zile din şapte. Dacă am spus un lucru sâmbătă sau duminică, acelaşi lucru l-am spus şi astăzi", a declarat Vasile Blaga, la finele şedinţei Biroului Permanent Naţional al PD-L, întrebat fiind cum comentează declaraţiile lui Dan Nica, potrivit cărora afirmaţiile lui Blaga referitoare la tensiunile din coaliţie ar fi o încercare de testare a simţului umorului.

Democrat-liberalul i-a avertizat pe partenerii din coaliţie să fie foarte atenţi la glumele pe care le fac. "Dânşii ar trebui să se gândească foarte bine la glumele pe care le fac. S-ar putea...Şi noi sigur nu le considerăm glume", a spus Blaga iritat. Întrebat dacă subiectul solidarităţii guvernamentale a fost abordat în şedinţa coaliţiei, pedelistul a răspuns: "Domnul premier le-a spus ferm lucru ăsta. Veţi observa în zilele următoare".

Ministrul Transporturilor Radu Berceanu a declarat luni, înaintea şedinţei coaliţiei, că miniştrii cabinetului Boc trebuie să respecte deciziile luate la nivel guvernamental şi că cine nu vrea să le respecte poate să plece. "Noi avem un protocol şi, dacă un candidat la prezidenţiale îşi mai poată permite să facă referiri, sigur ar trebui să facă referiri la prezidenţiale, şi nu la guvernare. Mai au şi Constituţia României care prevede solidaritate guvernamentală. Şi cui nu-i convine ce face sau ce stabileşte Guvernul poate să-şi spună părerea acolo, în Guvern, dar după ce s-a luat decizia ori o respectă ori pleacă", a spus Berceanu.

Prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, a afirmat că liderii celor două partide de guvernământ au convenit asupra faptului că toţi miniştrii trebuie să fie solidari cu deciziile luate de Guvern în ansamblu şi că reprezentanţii PSD-PDL au stabilit cum vor "merge înainte" în campania electorală. Stolojan a spus că subiectul a fost abordat atât în şedinţa coaliţiei, cât şi în Biroul Permanent Naţional al PDL, ambele desfăşurate în cursul zilei de luni. "Am ajuns la concluzia că, în Guvern, miniştrii trebuie să fie solidari şi trebuie să susţină toate deciziile Executivului. Dacă unul dintre miniştri consideră că o decizie depăşeşte anumite criterii pe care şi le-a asumat, are datoria de onoare de a-şi da demisia, dacă el consideră că decizia contravine unor principii ale sale. Solidaritatea Guvernului nu poate fi pusă la îndoială şi nici negociată", a spus Stolojan, precizând că aceasta este poziţia pe care au exprimat-o ambii lideri ai coaliţiei, Emil Boc şi Mircea Geoană.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase,a răspuns luni, în numele PD-L, declaraţiilor lui Mircea Geoană legate de Codurile aflate, în acest moment, în Parlament, arătând că liderul PSD face afirmaţii "de tip schizofrenic" în încercarea de a se "exonera de orice responsabilitate". Preşedintele Camerei Deputaţilor a amintit declaraţiile publice ale lui Mircea Geoană pe tema celor patru Coduri, declaraţii pe care le-a catalogat drept "bâlbe electorale", arătând că, dacă până acum susţinea că nu este nicio grabă în adoptarea acestui pachet legislativ, acum afirmă contrariul. "Iată, astăzi îl vedem cuprins din nou de frisoane electorale şi gesticulează speriat că neadoptarea rapidă a Codurilor va atrage sancţiuni din partea UE şi, mai mult, încearcă să-l facă responsabil pentru aceste potenţiale sancţiuni pe preşedintele Traian Băsescu, încercând, de altfel, să se exonereze de orice responsabilitate", a spus Anastase, încadrând declaraţiile lui Geoană în categoria declaraţiilor "de tip schizofrenic" de care vorbea colegul său de partid Adrian Severin.

"Nouă, celor de la PD-L, ne inspiră milă, pentru că domnul Geoană este atât de speriat de această campanie electorală în care s-a antrenat, încât nici el nu mai ştie ce vorbeşte", a exprimat Roberta Anastase poziţia partidului din care face parte faţă de afirmaţiile preşedintelui PSD.

Monica Macovei a declarat luni că declaraţia liderului PSD poate fi interpretată şi ca un semn că social-democraţii "se pregătesc să fure din fonduri europene", fiind deranjaţi de un mecanism corect de folosire a acestora. "Să înţeleg că dl Geoană şi PSD se pregătesc să fure din fonduri europene? Cum altfel să interpretez că reacţionează virulent la orice posibil obstacol, cum ar fi un mecanism corect de repartizare şi folosire a fondurilor europene?, a declarat Monica Macovei, candidat PDL pentru Parlamentul European.

Vicepreşedintele PD-L, Anca Boagiu, a afirmat că declaraţiile recente ale lui Mircea Geoană referitoare la preşedintele Băsescu şi la Monica Macovei utilizează "retorica retrogradă din 2005 şi 2006 a clienţilor DNA, Adrian Năstase şi Şerban Mihăilescu". Anca Boagiu susţine că preşedintele PSD Mircea Geoană nu-şi asumă în întregime acţiunile guvernării din considerente electorale preferând să-i critice pe cei care au susţinut reformele din sistemul judiciar, Traian Băsescu şi Monica Macovei. "Domnul Geoană foloseşte aceeaşi retorică retrogradă pe care o foloseau în 2005 şi 2006 clienţii DNA, Adrian Năstase şi Şerban Mihăilescu pentru a justifica anchetarea lor", se arată într-un comunicat al Ancăi Boagiu, dat luni publicităţii.

În replică, Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat luni că PD-L nu merită să primească de la PSD un răspuns referitor la invitaţia democrat-liberalor ca social-democraţii să părăsească puterea şi că aceştia din urmă îşi vor vedea de treabă, având o "obligaţie de stabilitate politică". "Noi avem o obligaţie faţă de această majoritate, avem o obligaţie de stabilitate politică şi nu considerăm că acest tip de atacuri merită răspunsul nostru", a declarat Geoană. El a susţinut că declaraţiile liderilor PD-L sunt de campanie şi se doresc a fi parte a unei strategii care să combată efectele scăderii în sondaje a lui Traian Băsescu. "Eu pot să înţeleg o anumită preocupare a liderilor PD-L şi în principal a domnului Băsescu cu privire la ceea ce reprezintă astăzi o tendinţă stabilizată de cădere liberă a domnului Băsescu. Liderii PD-L sunt evident nervoşi şi caută motive şi scuze pentru propria lor performanţă electorală. (...)  E decizia lor, noi ne vedem de treabă, suntem un partid responsabil şi dorim să asigurăm stabilitatea politică în România", a mai adăugat liderul social-democrat.

Liviu Dragnea spune că nu sunt tensiuni în coaliţia PDL - PSD şi că afirmaţiile reprezentanţilor PDL sunt declaraţii de campanie. "N-a fost niciun fel de tensiune şi sunt absolut convins că nici acum nu va fi niciun fel de tensiune. Au fost declaraţii de campanie, făcute într-una numit context, eu sunt sigur că acum o să discutăm lucrurile serioase(...)cred că sunt lucruri mai importante de care trebuie să ne preocupăm, ca de exemplu cum să nu pierdem banii de la UE", a declarat Liviu Dragnea înaintea şedinţei coaliţiei. Întrebat despre invitaţia lansată de secretarul general al PDL, Vasile Blaga, liderului PSD, Mircea Geoană, să părăsească guvernarea dacă nu este mulţumit de coaliţie, Liviu Dragnea a spus că acest lucru este "mai greu" să se întâmple.

Victor Ponta a declarat, de asemenea, că în interiorul guvernării există o înţelegere de a nu critica măsurile Guvernului, pe care miniştrii PSD o respectă. "Nu aţi auzit vreun ministru PSD care să-l atace pe domnul preşedinte Băsescu sau ceea ce am decis în Guvern. Nu există o prevedere scrisă, a fost un gentlemen's agreement şi cred că se referă şi la domnul Videanu. Va fi o bătălie politică, e normal să fie o bătălie între candidaţii la preşedinţie, dar miniştrii, e bine să încercăm să ne vedem de partea de Guvern", a mai afirmat Ponta.

Ponta a mai afirmat că ideea unei remanieri guvernamentale, în care să fie schimbaţi miniştri ai PSD a fost lansată de presă.

Vicepremierul Dan Nica a declarat luni, după şedinţa coaliţiei, că pentru a vedea o remaniere jurnaliştii trebuie să aştepte "vreo trei ani" şi a negat totodată că ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, ar fi primit un ultimatum de la premierul Boc pentru afirmaţiile sale împotriva Guvernului. Întrebat cum comentează informaţiile din presă potrivit cărora PSD ar pregăti remanierea miniştrilor Cristian Diaconescu şi Ecaterina Andronescu, Nica a declarat: "Cred că va trebui să mai staţi vreo trei ani".

De asemenea, vicepremierul a negat şi faptul că ministrul Constantin Niţă ar fi în conflict cu premierul Boc, el susţinând că declaraţiile pedelistului Vasile Blaga pe acest subiect au fost o încercare pentru a vedea dacă ziariştii au simţul umorului. "(Declaraţiile lui Vasile Blaga, n.r) Au stârnit deliciul participanţilor la această întâlnire întrucât tensiunile au fost doar în mass media. (...) A fost o încercare să vadă dacă aveţi simţul umorului", a spus Nica.

Dan Nica a susţinut că, dimpotrivă, Constantin Niţă se bucură de încredere. "Nici înainte, nici acum (nu a fost apostrofat Niţă, n.r.) şi cred că nici în viitor pentră că, aşa cum v-am spus, lucrurile sunt la un nivel extrem de bun şi încrederea este la o cotă pe care mulţi n-au sperat-o în momentul în care s-a creat Parteneriatul pentru România.  Îmi pare rău că vă dezamăgesc, ştiu că v-aţi fi dorit să fie un pic de război şi că este regretabil din punctul dumneavoastră de vedere că nu au apărut nici un fel de conflicte, nici măcar din cele violente, dar n-am ce să vă spun pentru că atmosfera a fost ca de obicei foarte bună. Dacă vreţi să inventez eu conflicte, doar ca să vă fac plăcere, eu pot s-o fac", a mai adăugat ministrul de Interne.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: