PDL Gorj a scăpat de „trădători”, scandalurile continuă

Trei din cei opt primari ai PD-L Gorj au fost excluşi duminică seara din partid. Ion Bârcă, Dănuţ Bălu şi Marian Ardeiu sunt acum primari independenţi, decizia de excludere fiind luată după o ceartă de pomină, care a durat câteva ore. Cei mai insistenţi privind excluderea au fost Puiu Diaconescu şi Severus Militaru.

Biroul Permanent Judeţean Interimar al PDL Gorj a luat duminică seara decizia de a scăpa de cei trei primari care erau acuzaţi de „trădare”, după ce la alegerile parlamentare de anul trecut aceştia au luat decizia de a susţine candidaţii USL în localităţile pe care le conduc.

Bârcă: „Puiu Diaconescu ne-a făcut nesimţiţi”

Ion Bârcă respinge din start eticheta de „trădător” ce i s-a pus după decembrie 2012. Reales în funcţie vara trecută, după ce a devenit primar în mandatul anterior în condiţiile în care nimeni nu-i acorda nicio şansă, edilul din Turburea lasă deoparte simpatia pe care a avut-o pentru PDL şi descrie şedinţa la care a fost decisă excluderea sa în cuvinte demne de „O noapte furtunoasă”. „Am avut un scandal cu Militaru…Oho…Aproape de bătaie… Puiu Diaconescu ne-a făcut nesimţiţi şi ne-a aruncat tot felul de cuvinte… Eu le-am spus clar, că măsura noastră este în voturi şi asta i-a supărat. Domnul Dan Vâlceanu să mai cedeze din afacerile pe care le are în minerit, că i-a mers extraordinar de bine, şi poate îl vota lumea. Militaru are şi el utilaje băgate în minerit. Nu-i e ruşine să mă facă pe mine trădător? Păi eu sunt trădător, dar cei care au fost cazaţi şi au mâncat la masa oferită de doamna Elena Udrea, iar apoi l-au votat şi aplaudat pe Vasile Blaga cum sunt? Ce treabă mai aveam eu cu PDL, în condiţiile în care ei şi-au bătut joc şi de mine şi de partid?”, întreabă retoric primarul de la Turburea.

Nici primarul din Samarineşti nu plânge după PD-L. „Nu sunt surprins de excluderea din PD-L pentru că se zvonea de mult acest lucru. Am fost ameninţat de mult că voi fi dat afară din partid pentru că l-am sprijinit pe domnul senator Dian Popescu şi pe doamna deputat Camelia Khraibani. Probabil, acum au avut timp de noi. Oricum, o să mai dureze puţin până văd hârtia. În prima fază voi rămâne independent, iar pe viitor cred că voi alege USL”, a declarat Marian Ardeiu, primarul de la Samarineşti.

„Să nu audă oamenii de PD-L, că îşi dau cu parul în cap”

Ion Bârcă spune că îşi dorea plecarea din partid întrucât nu mai putea să vorbească despre PDL sunt nicio formă. Susţine că l-ar fi luat oamenii cu parul dacă deschidea gura şi făcea campanie fostului său partid. „În comună să nu audă oamenii de PDL că îţi dau cu parul în cap, atât sunt de supăraţi. Păi s-au tăiat pensiile, salariile, iar ai noştri făceau afaceri. Eu nu m-am ascuns, am spus de la început că sunt cu USL pentru că asta mi-au cerut oamenii. «Nelule, pe tine te votăm că eşti cu noi, dar de partid să nu te auzim că ne vorbeşti», asta mi-au spus toţi prin comună”, afirmă primarul. Bârcă spune că nu se grăbeşte să devină membru al unui partid politic, deşi are prieteni în toate partidele, inclusiv la USL.

Dezamăgirea lui Militaru, nemulţumirile lui Vâlceanu

Fostul deputat Constantin Severus Militaru recunoaşte că a avut o discuţie mai aprinsă cu fostul lui coleg Bârcă, dar spune că nu dă prea multe explicaţii pentru cele rostite de acesta la adresa sa, întrucât este destul de dezamăgit de ceea ce se întâmplă. De altfel, pe fondul dezamăgirii, Militaru a şi plecat din şedinţa BPJ de duminică seara, aflând ulterior de excluderile decise de colegii săi. „E fără cuvinte această situaţie, ce să mai spun dacă Bârcă mă acuză de aşa ceva. Să aibă şi el parte de afacerile mele din minerit, asta îi doresc, dacă a ajuns Bârcă să mă acuze de aşa ceva. Eu nu am mai putut să stau la şedinţă şi am plecat. Excluderea lor nu e cea mai bună variantă, e greu de spus dacă e bine sau rău, dar cred că tot lor le-am făcut un bine pentru că ei au obţinut ceea ce şi-au dorit. Oricum nu am nevoie de aprecierile lui Bârcă, să meargă liniştit la PSD şi să ne lase în pace”, îi transmite Militaru fostului primar portocaliu.

Nici Dan Vâlceanu nu pare de acord cu excluderea trădătorilor, fostul prim-vicepreşedinte declarându-se adeptul soluţiei propuse de Vasile Blaga, aceea de a-i păstra în partid suficient de mult cât să-i „usture”. „Eu nu am fost de acord cu excluderea lor niciodată. Domnul preşedinte Blaga a fost la Târgu Jiu şi ne-a expus o cu totul altă strategie, dar văd că s-a votat excluderea. Rămân la părerea că nu cred că e cea mai bună soluţie pentru că acum le-am dat ceea ce ei şi-au dorit. M-a surprins excluderea celor trei pentru că ar fi trebuit să-i păstrăm în partid până în 2016 şi să le facem noi opoziţie, ca să-i usture”, spune Vâlceanu.

Explicaţiile lui Cupă

Atât de mult l-a „usturat” însă pe Bârcă încât, luna trecută, acesta fusese numit preşedinte interimar al PDL Turburea, ceea ce înseamnă că, cel puţin teoretic, excluderea lui nu era o variantă luată în calcul la acel moment. Preşedintele interimar al PDL Gorj, deputatul Ion Cupă, declară că, prin decizia respectivă, e deschisă calea reorganizării partidului şi în localităţile conduse de cei trei edili. „Interesul în luarea acestei decizii a fost acela de a elimina cauzele scandalurilor din filială. Ştiţi cum e, dragoste cu sila nu se poate. Noi nu-i mai vroiam în partid după ce la alegeri nu au fost cu noi, iar ei oricum nu mai erau cu noi, aşa că măcar nu ne mai încurcăm reciproc. Avem şi noi posibilitatea de a reconstrui organizaţiile în localităţile conduse de dumnealor”, spune Cupă.

Şefii PSD şi PNL dau din umeri

După ce şi-au văzut candidaţii în Parlament, şefii PSD şi PNL nu se îngrămădesc să-i oferteze pe primarii excluşi din PD-L. Ba mai mult, spun că e prematur pentru a se lua în calcul primirea acestora în USL. „E prematur să ne pronunţăm în legătură cu decizia unuia sau altuia de a veni în USL. N-aş vrea să discutăm despre acest subiect. E decizia primarilor. Dacă îşi exprimă dorinţa de a intra în USL, vom discuta cu partenerii de alianţă. Nu mă pot pronunţa în acest moment. Până în prezent, nu am primit nici o cerere din partea vreunuia dintre primarii excluşi din PD-L. În plus, primarii au şi soluţia de a rămâne independenţi”, a declarat Dian Popescu, şeful PNL Gorj.

La rândul lor social-democraţii spun că se va analiza fiecare caz în parte. „Nu vreau să iau eu o astfel de decizie. Sunt trei cazuri, le analizăm pe fiecare în parte. Social-democraţii care au beneficiat de vreun sprijin din partea acestor primari trebuie să vină să spună” a declarat Florin Cârciumaru, liderul PSD Gorj.

CONDIŢIE

Social-democraţii pun condiţii pentru a-i accepta pe primarii excluşi din PD-L, acest lucru fiind posibil doar dacă dovedesc afinităţi în perioada în care vor fi independenţi. „Nu am purtat discuţii cu primarii excluşi din PD-L. Sunt de principiu, că atunci când intră într-o anumită formaţiune politică, primarii trebuie să aibă anumite afinităţi. Dacă în perioada de independenţă vor arăta că îmbrăţişează doctrina noastră, uşile le vor fi deschise. Dar asta nu ne obligă pe noi să-i arvunim pentru că sunt primari”, a declarat Ciprian Florescu, purtătorul de cuvânt al PSD Gorj.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: