Pe cine minte Ponta?

Chiar eram curios cum se scoate Ponta după ce presa a publicat Scrisoarea de intenţie semnată de guvernul său şi trimisă către Fondul Monetar Internaţional, prin care se angajează negru pe alb să facă o majorare de capital de 15% la CE Oltenia şi apoi să vândă jumătate. Clar, nu mai are loc de întors, mi-am spus, ştiind totuşi bine personajul şi cât poate să mintă. Şi ce să vezi? A fost atât de simplu. A dat o declaraţie unei agenţii de presă că atât cât va fi el prim-ministru, CE Oltenia nu se va privatiza. Va fi doar acea majorare de capital de 15%, care va asigura bani de investiţii complexurilor. Din păcate, Ponta nu a fost întrebat de ce ministrul său de Finanţe a semnat altceva cu FMI.

Un lucru este cert. Ponta minte. Întrebarea este pe cine minte? Îi minte pe cei de la Fond sau pe minerii şi energeticienii din Gorj, primii afectaţi de o eventuală privatizare? Răspunsul doar viitorul îl poate da. Personal, aş prefera să îi mintă pe ăia de la FMI şi oricât de antipatic îmi este uneori Ponta, nu exclud această variantă. Să nu uităm că privatizarea majoritară a companiilor miniere şi energetice din Oltenia şi-au asumat-o cel puţin ultimele trei guverne, adică Boc, Ungureanu şi Ponta. Termenul a fost depăşit de fiecare dată, lucrurile au trenat, privatizările promise de guvernanţi nu s-au întâmplat.

Dacă nu greşesc, România nu a mai privatizat nimic important de opt ani, de când Băsescu este preşedinte. Marile tunuri din privatizare s-au dat până la guvernul Năstase inclusiv, după care au fost doar încercări nereuşite.

Uneori chiar mă întreb dacă nu este o conspiraţie transpartinică pentru a bloca aceste privatizări. Să luăm cazul Oltchim. Ar fi chiar imposibil ca Băsescu, Ponta şi Dan Diaconescu să fi fost pe mână pentru a orchestra o privatizare eşuată, doar pentru ca Oltchim să nu ajungă la străini pe trei milioane de euro, aşa cum ne obligau marii finanţişti ai lumii? Ştiu, pare din filme, dar să nu uităm că şi mineriadele din 1999 au fost tot pentru prostit FMI.

Cei de la Fond nu mai au răbdare. Tocmai acum, când aveam ca scuză campania electorală pentru a mai întârzia reformele, FMI cere răspicat management privat în trei săptămâni. Adică făcut de actuala guvernare, înainte de alegeri, că altfel până la primăvară o ţinem tot în sărbători şi se mai pierde o jumătate de an. Nu ştiu ce a discutat Ponta cu FMI la întâlnirea de miercuri, cert este că joi la Târgu Jiu a spus că ce scrie în scrisoarea de intenţie din 12 septembrie nu este adevărat. Pe cine minte Ponta?

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: