Pecingină: Minerii au ajuns să aibă salarii ca femeile de serviciu

Liberalul Gheorghe Pecingină a vorbit într-un interviu la Radio Accent despre lipsa de implicare a liderilor sindicali pentru rezolvarea problemelor din Complexul Energetic Oltenia. Pecingină spune că profitul cu care se laudă compania ar trebui să se regăsească măcar în investiții, dacă nu se poate în creșterea salariilor. Pecingină spune că liderii din eșalonul întâi doar filozofează, dar nu punctează adevăratele probleme, ca să nu-l deranjeze pe director, singurii care mai încearcă ceva fiind liderii din eșalonul al doilea.

Reporter: Ați vorbit foarte mult de CEO în ultima vreme și păreți îngrijorat, în ciuda profitului anunțat.

Gheorghe Pecingină: Eu constat, prin semnalele pe care le primesc de la oamenii care lucrează în minerit și energie, că profitul acela nu se regăsește în salariile lor. Înțeleg justificările de ordin legislativ, că nu există posibilitatea anul acesta pentru acordarea de majorări salariale, dar nu înțeleg de ce banii nu se regăsesc în investiții, să îmbunătățească măcar condițiile de muncă ale minerilor și energeticienilor. Oamenii ăștia chiar țin sistemul energetic național și o să vedeți la iarnă. Ferească Dumnezeu să cedeze vreun grup de la Complexul Energetic Oltenia, că vor fi mari probleme în sistemul energetic național.

Rep.: Sunt oameni care cumpără cu banii lor piese să meargă unele utilaje, ceea ce e foarte grav.

G.P.: Marea problemă este că se pierd vieți, sunt accidente de muncă din cauza acestor lipsuri și asta chiar ar trebui să fie o problemă pe agenda sindicatelor. Și eu m-am săturat, chiar m-am săturat ca unii care nu știu, poate din ură față de Ciurel, poate pentru că au scăpat de Ciurel, au început să-i pupe ei în fund mai întâi pe Ciobotărică, acum pe Boza, cum spuneau înainte că fac alții cu Ciurel. Ba am observat că la Boza e o coadă atât de mare, că nu știu ce se întâmplă cu liderii ăștia de sindicat. Sper să le vină mintea la cap și să înțeleagă că principalul lor atribut nu este să bea cafeaua cu directorul general, nici să-și dea în cap cu administrația, dar să aibă grijă de oamenii ăștia pe care îi reprezintă sau ar trebui să îi reprezinte.

Rep.: Ce ar trebui să facă acești lideri sindicali, să scoată oamenii în stradă?

G.P.: Copilul care nu plânge nu primește țâță. Uitați-vă că atunci când o categorie socială face proteste, imediat guvernul anunță o majorare de salarii, ceea ce arată profesionalismul, în ghilimele, al actualului guvern. Ori dacă minerii nu se manifestă, tot profitul făcut de ei în acest an va merge la bugetul de stat și ei nu primesc nimic. Și când spun că nu primesc nimic nu mă refer neapărat la majorări de salarii, deși și acolo au ajuns pe locul patru în județ. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar șoferii de la primărie sau femeile de serviciu au salariile egale sau mai mari decât ale lor. Ei nu au mai primit o mărire salarială de ani de zile.

Rep.: Și credeți că liderii de sindicat nu își fac treaba?

G.P.: Nici măcar aparențele nu le mai păstrează. Eu sunt siderat când văd liderii de sindicat cum apar la televizor și laudă administrația. Măcar păstrați aparențele, că vă rezolvă copiii, amantele, nepoții, e treaba voastră. Dar să veniți la televizor cu Boza prealuminatul nu este în regulă. Nu are rost să dăm nume, sunt aproape toți din primul eșalon. Cei din eșalonul al doilea încearcă să mai ia atitudini pe facebook. Unii au pupat la Ciurel, alții la Ciobotărică, dar la Boza se vede mai bine pentru că sunt mai mulți, aproape toți. Unii sunt inspectori sociali, alții și-au rezolvat alte probleme, așa că filozofează, dar problemele esențiale nu le punctează.

Vizualizări: 3,852

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: