Pedeapsă tot mai mică pentru poliţistul băut care a omorât un director de şcoală

Dosarul fostului poliţist Sabin Vieru, din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu, este dovada vie că în România ţi poate face „dreptate” şi când te urci băut la volan şi accidentezi mortal un şofer de pe contrasens, şoferul cu pricina fiind nimeni altul decât Dumitru Bunoiu, un faimos director de liceu în perioada în care era printre noi, în viaţă. Nu contează nici faptul că în urma accidentului un pasager a rămas cu infirmităţi pe tot restul vieţii, singura lui „vină” fiind aceea că se afla pe scaunul din dreapta al maşinii conduse de Bunoiu, maşină în care a intrat în plin, de pe contrasens, autoturismul condus de un poliţist luat în freză.

Curtea de Apel Bucureşti a decis acum să-l condamne pe Vieru la trei ani de puşcărie şi să-l scutească de la plata despăgubirilor pe care le avea de plătit către părţile vătămate. Magistraţii au decis doar ca victimele şi rudele acestora să primească despăgubiri de la firma de asigurări, cuantumul daunelor fiind majorat poate şi pe considerentul că scandalul se va stinge de la sine. „Majorează cuantumul daunelor morale acordate părţii civile Becheriu Dumitru de la 40.000 lei la 60.000 lei şi părţilor civile Bunoiu Ana, Bunoiu Bogdan şi Bunoiu Octavian Mădălin de la câte 50.000 lei fiecare la câte 70.000 lei fiecare”, au decis judecătorii.

Sabin Vieru a produs accidentul cu pricina în primăvara lui 2008, pe şoseaua de centură a municipiului, după producerea nenorocirii fostul poliţist nefiind testat decât foarte târziu de către colegii săi cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie foarte mare. Ulterior, pe parcursul procesului, Vieru a încercat permanent să obţină recalcularea alcoolemiei retroactiv, deşi a mărturisit că venea de la cheful unui coleg de-al său, unde apucase să „guste” un pic din vinul sărbătoritului. La Tribunalul Gorj fostul poliţist a primit 5,6 ani de detenţie pentru faptele sale, cu executare, dar la recursul de la Curtea de Apel Craiova, după nenumărate amânări şi trageri de timp, pe fondul reducerii alcoolemiei şi a recalculării acesteia Vieru a rămas cu trei ani de puşcărie.

Verdictul a fost contestat şi aici, iar Înalta Curte a decis ca dosarul să se rejudece. Vieru a mutat însă procesul la Curtea de Apel Bucureşti, unde a rămas cu trei ani de detenţie, dar la apel Înalta Curte a decis, pentru a doua oară, rejudecarea cazului. Dosarul a reintrat anul trecut pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, iar verdictul de acum nu este nici el definitiv, Înalta Curte fiind cea care, cine ştie când, va da o sentinţă care să fie irevocabilă şi definitivă. Până atunci, rudele s-ar putea să-i facă răposatului pomana de şapte ani şi Justiţia din România să nu reuşească să dea un verdict final.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: