Peltea de mere, uşor de pregătit pentru perioada de iarnă  

Pelteaua de mere poate fi preparată din fructele propriu-zise sau din sucul de mere. Experimentați cu combinațiile diverse dintre mere și alte fructe şi veţi obţine gusturi și culori interesante.

Unele storcătoare de fructe separă foarte bine sucul de resturi aşa că este bine de ştiut că din asemenea suc nu iese peltea limpede.

Ingrediente:

-aproximativ 1.2 kg de mere;

-100-150 g de zmeură sau coacăze (opțional);

-aproximativ 1000 ml de apă (trebuie să acopere complet merele);

-un baton de scorțișoară (opțional);

-800 g de zahăr la 1 litru de lichid;

-50 ml de suc de lămâie (sau după gust — în funcție de aciditatea merelor).

Mod de pregătire: Dacă aveți storcător de fructe, treceți merele prin el dar dacă nu aveți storcător spălați merele și tăiați-le în sferturi, fără să le curățați de cotoare și coajă şi puneți-le într-o cratiță. Acoperiți merele cu apă şi apoi adăugați zmeura sau coacăza și, dacă doriți, un baton de scorțișoară.

Fierbeți fructele timp de aproximativ 40 minute din momentul clocotirii, până vor deveni foarte moi, pe foc mic-moderat. Apoi transferați-le pe o strecurătoare tapetată cu câteva straturi de tifon și pusă pe un vas adânc şi puneți-le deoparte pentru 2 ore, fără să le presați. Cântăriți lichidul obținut şi puneți cratița cu lichidul pe foc.

Adăugați treptat (în 2-3 etape) zahărul în el și amestecați până la dizolvarea lui completă. Apoi adăugați și sucul de lămâie. După ce compoziția va începe să clocotească, reglați focul, astfel încât să nu sară stropi în jur, dar nici să nu fie prea mic, deoarece astfel procesul de fierbere va dura foarte mult.

Fierbeți compoziția până la 105°C‌, adunând spuma formată pe suprafața ei. Dacă nu aveți termometru, turnați puțină compoziție pe o farfurie și dați-o la frigider pentru câteva minute. Apoi trasați o fâșie prin ea: dacă aceasta își păstrează forma, înseamnă că pelteaua este gata.

Reduceți focul până la minim și turnați pelteaua în borcane sterilizate, umplându-le complet şi acoperiți-le cu capace sterilizate.

Vizualizări: 2,109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: