Penitenciarul Târgu Jiu şi-a deschis porţile pentru vizitatori

Penitenciarul Târgu Jiu a deschis ieri pentru prima dată porţile vizitatorilor. Fiecare cetăţean care a dorit să vadă cum arată o cameră de deţinere, o infirmerie ori un spaţiu unde se acordă vizite cu sau fără dispozitive de supraveghere a avut posibilitatea să facă acest lucru, ieri, în “Ziua Porţilor Deschise”. Între orele 10-14, Penitenciarul Târgu Jiu a primit mai multe grupuri de vizitatori în cadrul manifestărilor desfăşurate sub egida “Ziua lucrătorului din penitenciar”. În baza actelor de identitate, cetăţenii au vizitat blocul alimentar, baza sportivă, capela din incinta unităţii de detenţie, birourile personalului din penitenciar, infirmeria cât şi câteva camere de deţinere. Tot ieri, a avut loc şi un program artistic susţinut de trupa “Şansa” a persoanelor private de libertate. Deţinuţii încarceraţi pentru infracţiuni uşoare beneficiază de anumite facilităţi.
Cameră nupţială pentru deţinuţii căsătoriţi

În cadrul penitenciarului Târgu Jiu a fost amenajată o cameră nupţială atât pentru tinerii care se căsătoresc în timpul ispăşirii pedepsei cât şi pentru cei ce îşi întemeiaseră o familie în libertate. În ultima perioada 24 de cupluri s-au bucurat de câteva momente de intimitate în incinta penitenciarului. 
Gheorghe Enache, directorul unităţii de detenţie ne-a declarat: “Avem foarte multe cereri din partea deţinuţiilor care solicită camera nupţială însă doar puţini dintre ei îndeplinesc condiţiile impuse de lege. Persoanele care se căsătoresc în Penitenciar pot dispune de această cameră timp de 48 de ore. Cei căsătoriţi în libertate cu mai puţin de 1 an înainte de a fi condamnaţi au dreptul la o vizită intimă de 2 ore/ lunar. Deţinuţii care sunt căsătoriţi de mai mulţi ani beneficiază de o vizită intimă de 2 ore/ trimestrial.” Aproape de camera nupţială se află un spaţiu unde se acordă vizite fără dispozitiv de supraveghere de care beneficiază doar deţinuţii care au un comportament bun în timpul detenţiei. Ambele încăperi au mobilier nou şi îndeplinesc condiţii hoteliere. Rudele sau prietenii deţinuţilor care încearcă să le strecoare, prin diferite metode, obiecte interzise ( băuturi alcoolice, telefoane mobile etc.) nu vor mai avea dreptul să intre în penitenciar o perioadă de 6 luni de zile.

Un bătrân îşi aşteaptă sfârşitul în Penitenciar

Un deţinut în vârstă de 82 ani îşi petrece ultimii anii din viaţă pe patul infirmeriei Penitenciarului Târgu Jiu. Bătrânul este închis de 9 ani şi are de executat o pedeapsă de 23 ani pentru infracţiunea de omor. Marin E. a ajuns după gratii pentru că şi-a omorât un vecin. Între cei se iscase o discuţie mai aprinsă, iar bătrânul a pus mâna pe un topor şi i-a dat o lovitură în cap. Victima a decedat, iar agresorul îşi aşteaptă sfârşitul în puşcărie. M.E. are probleme cardiace şi cea mai mare parte timpului petrecut în penitenciar s-a scurs pe paturile infirmeriei şi a spitalelor. Bolnav fiind, nea Marin îşi aduce aminte de perioada războiului în care a fost de mai multe ori pe front: “Am scăpat de mai multe ori de la moarte dar acum nu voi scăpa fără să mor pe patul închisorii.”
 Gheorghe Enache, directorul penitenciarului a precizat:,,Acest deţinut este cel mai în vârstă din penitenciar. Atât el cât şi rudele sale au făcut mai multe cereri de graţiere la preşedintele ţării, însă fără rezultat. Am avut cazuri în care cererile de graţiere au fost aprobate, însă pentru infracţiuni mai uşoare. Bătrânul este foarte bolnav de aceea majoritatea timpului a fost numai în infirmerie sau internat la Spitalul Colibaş, la care este arondat penitenciarul Târgu Jiu.


Vizualizări: 419

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: