Pensionarii gorjeni fac împrumuturi ca să-şi achite datoriile

Tot mai mulţi pensionari gorjeni se împrumută la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Gorj pentru a-şi achita facturile la utilităţi şi pentru a-şi căuta sănătatea.  Sunt şi bătrâni care se gândesc şi la nepoţii lor care au nevoie de bani pentru a-şi putea continua studiile. Persoanele vârstnice din mediul rural se împrumută de bani pentru a-şi cumpăra lemne acum la începutul sezonului rece.

În această lună, aproximativ 500 de pensionari şi-au făcut cereri de împrumut la Casa de Ajutor Reciproc. Până ieri au fost acordate aproximativ 300 de împrumuturi în valoare de 4 miliarde de lei vechi şi sunt în curs de soluţionare încă 200 de cereri. Împrumuturile sunt ultima şansă a pensionarilor care au nevoie de bani pentru lemne, medicamente, intervenţii chirurgicale sau pentru a-şi ajuta nepoţii să termine şcoala „De la începutul acestei luni şi până în prezent am primit 475 de cereri de împrumut de la pensionarii gorjeni atât din mediul urban cât şi din mediul rural. Până marţi am acordat 275 de împrumuturi şi avem acum pe masă pentru acordare încă 200 de cereri. Până la sfârşitul lunii vor mai venii cereri şi sperăm să le soluţionă favorabil pentru pensionari. Ei au nevoie de bani pentru a-şi lua medicamente pentru a merge la spitale şi pentru intervenţii chirurgicale costisitoare pe care nu le pot suporta din pensii. Sunt şi bătrâni care se gândesc la nepoţi şi se împrumută de bani pentru a le plătii facultatea sau să le cumpere rechizite. Cei drept în această perioada s-au înmulţit şi numărul cererilor de împrumut pentru lemne că se apropiere iarna şi le trebuie pentru a se încălzi”, a declarat Iulia Cioplea, directorul economic al Casei Judeţene de Ajutor Reciproc Gorj.

„Cred că mor înainte să scape de ratele de la bănci“

Pensionarii susţin că au foarte multe datorii şi cu ajutorul acestor împrumuturi mai achită din ele. Din banii rămaşi aceştia îşi cumpără medicamente, lemne şi îşi ajută nepoţii „Nu ne împrumutăm de plăcere, avem datorii şi trebuie să le achităm. Din banii care ne rămân ne cumpărăm medicamente că nu putem sta fără ele şi ne mai ducem şi noi să ne căutăm sănătatea pe la spitale. Acum în perioada asta luăm bani de aici să ne plătim facturile la gaze că au crescut foarte mult, iar din banii care ne rămân le mai dăm nepoţilor să-şi plătească taxele la facultatea sau să-şi cumpere cărţi, caiete, ce au ei nevoie ca să-şi termine şcoala. Asta este trăim de la o lună la alta. Unii dintre noi mai au şi împrumuturi la bancă şi nu ştiu cum şi le mai achită. Cred că mor înainte să scape de ratele de la bănci”, au povestit cu lacrimi în ochi pensionarii.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: