Pensionarii gorjeni sunt afectaţi de criza financiară

Criza economică se simte şi în buzunarele pensionarilor gorjeni. Lipsa banilor în raport cu cheltuielile zilnice îi determină pe aceştia să ia drumul Casei de Ajutor Reciproc a pensionarilor. De la început acestui an şi până în prezent împrumuturile acordate bătrânilor depăşesc cu mult valoarea totală a împrumuturilor oferite pe toată perioada anului trecut. În luna mai s-a înregistrat un record în ceeace priveşte numărul de împrumuturi aprobate pensionarilor din Gorj.

Casa de ajutor reciproc este ultima şansă pentru mulţi bătrâni din judeţul Gorj. Pensiile mici în raport cu preţurile şi cheltuielile mari, lasă pensionarii fară bani în buzunare. Dacă până acum ceva timp ei mai puteau apela şi la creditele bancare, odată cu venirea crizei economice acestea au fost sistate. Singura speranţă şi şansă de supravieţuire sunt împrumuturile prin Casa de ajutor reciproc. Numai în luna mai au fost acordate împrumuturi la aproximativ 550 de pensionari în valoare de peste 10 miliarde de lei vechi. Conducerea Casei precizează faptul că valoarea împrumuturilor acordate în prima jumătate a acestui an, depăşeşte cu mult suma totală a împrumuturilor din întreg anul 2008 „ Foarte mulţi pensionari vin la noi şi solicită împrumuturi. Până în prezent am dat împrumuturi cât am acordat pe toată perioada anului trecut. Motivele pe care le invocă pensionarii sunt aceleaşi ca întotdeauna. Nu-i putem refuza cu toate că mai sunt situaţii când suntem nevoiţi să cerem sprijinul Casei de pensii pentru a pune popriri ca să ne recuperăm banii”, precizează Iulia Cioplea, contabilul şef al Casei de ajutor reciproc. 
Dacă pensionarii din mediul urban pun sănătatea pe primul loc şi solicită împrumuturi pentru medicamente, tratamente de urgenţă, intervenţii chirurgicale şi pentru achitarea facturilor la întreţinere, bătrânii din mediul rural se gândesc la gospodărie şi cer bani pentru muncile agricole şi pentru unele reparaţii în locuinţe. Sunt şi pensionari care se împrumută de bani pentru a le achita copiiilor sau nepoţilor taxele la facultăţi. Orice pensionar care a muncit o viaţă întragă şi a plătit dări la stat s-a gândit că va avea o bătrâneţe liniştită nicidecum că va fi nevoit să se împrumute de bani pentru a trăi de pe o zi pe alta.


Vizualizări: 447

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: