"Poliţist, adjectiv", premiat şi la TIFF 2009

Actorul gorjean Ionuţ Stoica a avut parte de încă o veste bună la sfârşitul săptămânii trecute. Artistul a mers la Cluj, la premiera românească a filmului "Poliţist, adjectiv", şi după succesul de la Cannes, pelicula a înregistrat un nou succes şi la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. 
 Filmele "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu (2009) şi "Nord/ North" de Rune Denstad Langlo (Norvegia, 2009) au împărţit Trofeul Transilvania, acordat la Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Trofeul, în valoare de 10.000 de euro, a fost înmânat de ministrul Culturii, Theodor Paleologu. Prezent pe scena Teatrului Naţional din Cluj, regizorul Corneliu Porumboiu a spus că şi-ar dori ca publicul de la TIFF să fie în toate sălile de cinematograf din România. "Am simţit la Cluj că am publicul pe care aş vrea să îl am în toate sălile din România", a spus Corneliu Porumboiu, în aplauzele celor circa 1.000 de persoane prezente la Gala TIFF, printre care şi premierul Emil Boc.
 Despre "Poliţist, adjectiv", ministrul Theodor Paleologu a spus că este un film "foarte bun pentru a preda o lecţie morală despre Kant". Trofeul Transilvania a fost decernat filmului "Poliţist, adjectiv" după ce, anul acesta, la Cannes, producţia a obţinut şi premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului în cadrul secţiunii Un Certain Regard. "Poliţist, adjectiv" prezintă demersul poliţistului Cristi, care trebuie să urmărească un licean, Alex, bănuit că ar face trafic cu haşiş. Filmul, care îi are în distribuţie pe Dragoş Bucur şi Vlad Ivanov, dar şi pe gorjeanul Ionuţ Stoica, a fost difuzat în premieră în Romania la TIFF, imediat după premiera de la Cannes, din cadrul secţiunii Un Certain Regard. Pelicula lui Porumboiu a fost lăudată în presa internaţională, după proiecţia de la Cannes.
 În ceea ce priveşte filmul "Nord/ North", distincţia a fost ridicată de Nikolaj Nikitin, selecţionerul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, unde producţia regizată de Rune Denstad Langlo a obţinut, în acest an, premiul FIPRESCI şi distincţia Europa Cinemas Label. Cu Anders Baasmo Christiansen şi Marte Aunemo în rolurile principale, "Nord/ North" este primul film de ficţiune al documentaristului Rune Denstad Langlo. Filmul este o comedie dramatică, filmat în plină iarnă polară, despre depresivul şi singuraticul Jomar, fost schior performant. Tot ce-şi doreşte Jomar este să locuiască din nou în spitalul psihiatric pe care l-a mai vizitat cu ocazia unei căderi nervoase. Aflând de existenţa unui copil dintr-o legătură anterioară, Jomar porneşte într-o ciudată călătorie-expediţie în nordul îndepărtat, prilej cu care eroul reuşeşte să evadeze din depresie.
 Premiile secţiunii competiţie din cadrul TIFF au fost acordate de către juriul format din actriţa Assumpta Serna, expertul în management cultural Corina Şuteu, producătorul Jim Stark, regizorul Szabolcs Hajdu şi criticul de film Dan Făinaru. La Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie) au participat şi nume foarte cunoscute din cinematografia românească, precum actriţele Anamaria Marinca şi Maria Dinulescu, actorii Dorel Vişan şi Andi Vasluianu, producătorul Ada Solomon şi criticul de film Alex Leo Şerban.
____


Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: