Pensionarii, reticenţi la împrumuturile mari

Medicamentele şi analizele medicale nu mai sunt o prioritate pentru pensionarii gorjeni. Cele mai mari griji ale lor au devenit nepoţii pe care  trebuie să-i întreţină în lipsa veniturilor părinţilor. Pe lângă această problemă, apropierea Paştelui şi campania de primăvară îi fac pe oameni să apeleze la credite. Chiar dacă nevoile lor sunt mari, pensionari nu mai solicită împrumuturi maxime de teamă că nu le mai pot achita.

Zeci de gorjeni depun zilnic cereri pentru a lua bani cu împrumut de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). Dacă în urmă cu câte luni oamenii solicitau suma maximă de 3000 de lei, în prezent foarte puţini pensionarii se mai încumetă să ia mai mult de 1000 de lei. “De la începutul anului şi până în prezent, Casa de Ajutor Reciproc a aprobat un număr de 1562 de cereri, valoarea împrumuturilor ridicându-se la suma de 2.787.990 RON. Chiar dacă numărul cererilor creşte de la o zi la alta, în ultima perioadă s-a observat o scădere la împrumuturile mari. În prezent, cam o treime din numărul solicitanţilor mai cer împrumuturi de 3000 lei. Cred că oamenii se feresc de împrumuturile mari de teamă că nu vor mai avea bani să le achite. Zilnic, acordăm câte 7-8 împrumuturi în valoare de până la 1000 de lei”.

Credite pentru Paşti şi campania de primăvară

În timp ce unii se împrumută pentru a avea ce pune pe masă de Paşti, alţii apelează la credite pentru campania de primăvară sau pentru a cumpăra haine nepoţilor. “Am cerut 1000 de lei. Vine Paştele şi îmi trebuie bani pentru miel şi pentru a lua ceva haine nepoţilor. Ginerele meu a rămas fără serviciu şi îmi pare rău de copii să nu aibă şi ei haine noi pentru a merge la biserică în ziua de Paşti”, a declarat Gheorghiţa Burlan.

De asemenea, campania de primăvară este o problemă pentru vârstnicii care nu vor să-şi lase pământurile nemuncite. “Acum aştept să iau banii. M-am împrumutat 700 de lei. Cam atât îmi trebuie pentru arat şi semănat. Porumbul a ajuns la 10 lei/kg şi îmi trebuie bani pentru a munci pământul. Mai am şi o nepoată studentă care îşi aniversează ziua de naştere la sfârşitul lunii şi aş vrea să-i trimit şi ei ceva bani”, a declarat Elena Bălu din Runcu. În şedinţa de ieri, reprezentanţii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor au aprobat un număr de 127 de cereri, valoarea împrumuturilor fiind de 300.000 lei.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: