George Brăiloiu, gorjeanul care a cumpărat manuscrisele lui Cioran

George Brăiloiu, gorjeanul care a cumpărat cu sute de mii de euro întregul lot cu manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran la finalul licitaţiei ce a avut loc joi la Paris, este cunoscut de profesorii de la Liceului Teologic din Târgu Jiu pentru gesturile sale de altruism. Omul de afaceri care deţine compania KDF Energy, lider pe piaţa românească a certificatelor de emisii de dioxid de carbon, a adus de nenumărate ori zâmbetul pe buzele elevilor nevoiaşi care învaţă aici. Sora sa, Rodica Cornelia Brăiloiu, este cadru didactic la acest liceu.

Românul care a uimit lumea după ce a achiziţionat întregul lot de manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran pentru a le dona statului român s-a născut în Roşia Jiu, comuna Fărcăşeşti, într-o familie de cărturari. George Brăiloiu, prin compania KFD Energy, pe care o deţine, a cumpărat manuscrisele şi documentele personale ale filosofului Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate joi, la hotelul Drouot Richelieu din Paris, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte, 405.000 euro. Printre manuscrisele scoase la licitaţie se numără „Adolescenţa”, „Jansenismul”, „Banalitate şi transfigurare”, „Pamflet şi pamfletar”, „Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant”. De asemenea, au fost licitate şi o serie de cărţi poştale pe care filosoful le-a adresat rudelor sau părinţilor, diploma de bacalaureat, un carnet de student emis în Franţa, un paşaport sau permise pentru bibliotecă. La licitaţia de la Paris au mai participat Televiziunea Română şi Biblioteca Centrală Universitară. Omul de afaceri a declarat pentru presa centrală că a fost contactat deja de reprezentanţii Ministerului Culturii şi ai Academiei Române, instituţii care nu au participat la licitaţia de la Paris, pentru a le dona manuscrisele. Lotul de documente şi manuscrise ce au fost licitate la Paris au aparţinut familiei unui fost prieten apropiat al lui Cioran.

Acte caritabile pentru elevi

Vestea că George Brăiloiu a făcut un astfel de gest i-a bucurat pe membrii familiei şi pe cadrele didactice de la Liceul Teologic, instituţie pentru care a întins de nenumărate ori câte o mână de ajutor. Sora afaceristului, Rodica Cornelia Brăiloiu, care predă la acest liceu, a declarat că a vorbit cu acesta după finalizarea licitaţiei. „El a citit foarte mult. I-a plăcut filozofia, ştiinţele umaniste, a făcut Facultatea de Drept şi a ţinut foarte mult să rămână în ţară aceste documente şi le va dona statului. Nu crede că rostul lor este să stea într-o colecţie particulară”, spune Rodica Cornelia Brăiloiu, sora afaceristului. Gheorghe Benegui, directorul instituţiei de învăţământ, a menţionat că de fiecare dată, în pragul sărbătorilor de iarnă, George Brăiloiu aduce un zâmbet elevilor nevoiaşi care studiază la Liceul Teologic. „În fiecare an ne-a ajutat cu câte 100 de milioane lei pentru pomul de Crăciun şi de câte ori am avut nevoie. Cu ajutorul acestuia am cumpărat şi materialele necesare pentru pictarea bisericuţei din curtea liceului şi manuale bisericeşti. De fiecare dată ne ajută, iar noi îi trimitem felicităm de Crăciun la firma sa”, afirmă Gheorghe Benegui, directorul Liceului Teologic din Târgu Jiu.

Vizualizări: 253

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: