Marcel Guşatu, gorjeanul care vrea să amenajeze o herghelie la Sadu

Un gorjean pasionat de cai intenţionează să amenajeze o herghelie la Bumbeşti Jiu. Marcel Guşatu deţine numai animale de rasă, iar cel mai scump exemplar al său are o valoare de peste 5000 de euro. Pentru a-şi întreţine pasiunea şi pentru a asigura un trai decent familiei sale, acesta creşte şi vaci cu lapte. Dacă vreţi să aflaţi povestea acestui iubitor de animale urmăriţi sâmbătă la Gorj Tv, emisiunea “Ora de agricultură”, începând cu ora 10.00.

Marcel Guşatu din Bumbeşti- Jiu a fost fascinat de cai încă din copilărie. Visul său de a avea propria herghelie este pe cale de a se materializa. În prezent deţine opt cabaline de reproducţie, iar cel mai frumos exemplar al său este un armăsar de doi ani care săptămâna viitoare va participa la o expoziţie la Craiova. Chiar dacă acest cal are o valoare de peste 5000 de euro, Marcel Guşatu spune că nu intenţionează să-şi vândă animalele. Ba mai mult speră să-şi înmulţească efectivele numai cu animale de rasă pentru ca vizitatorii ce vor veni să-i vadă herghelia să rămână uimiţi. “În prezent am şase cai semigrei, ardenezi. Am achiziţionat patru iepe de reproducţie de la Herghelia Izvin din judeţul Timiş, la preţul de 1700 de euro fiecare. Cel mai valoros exemplar al meu este un armăsar de doi ani care valorează peste 5000 de euro. Acesta nu este de vânzare deoarece îl ţin pentru împerechere. Pe data de 9 aprilie voi merge cu el la o expoziţie, la Craiova. Toţi caii mei au părinţi cunoscuţi, originea lor fiind deosebită. Intenţionez să-mi dublez efectivele, iar în perioada următoare să amenajez o herghelie. Am achiziţionat 10 hectare de teren şi gard electric pentru împrejmuire. Zona este deosebit de frumoasă şi de aceea intenţionez ca în herghelia mea să am numai cai de rasă”, a declarat Marcel Guşatu.

„Banii pe care îi obţin cu ajutorul vacilor îi investesc în cai“

Pe lângă cai, Marcel Guşatu creşte şi vaci cu lapte. Acestea sunt tot animale de rasă care dau aproximativ 20 de litri de la lapte/zi. În urmă cu puţin timp şi-a achiziţionat un tonomat care va fi amplasat în Piaţa din Sadu, începând de săptămâna viitoare. Gorjeanul spune că banii obţinuţi din vânzarea laptelui îi va investi în herghelie. “Am 30 de bovine pe care le ţin pentru produse. Fără ele nu aş fi ajuns aici unde sunt acum. Caii consumă, dar nu dau profit. Banii pe care îi obţin cu ajutorul vacilor îi investesc în cai. Deşi ei consumă foarte mult, nu aş renunţa la această pasiune pentru vaci sau alte animale. Acum am achiziţionat un tonomat pe care îl voi amplasa în piaţa din Sadu. Dacă lucrurile vor merge bine sper să-mi amenajez herghelia şi chiar să angajez personal”, a mai precizat Marcel Guşatu.

Vizualizări: 708

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: