Pensionarii SNLO vor mai mulţi bani pentru cărbune

Pensionarii proveniţi din unităţile miniere au cerut Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia să le fie mărită cota de cărbune alocată pe an. Reprezentanţii vârstnicilor susţin că au fost defavorizaţi faţă de colegii lor de la Complexul Energetic Turceni întrucât au auzit că aceştia primesc o alocaţie de cărbune/an mai mult mare.

Propunerea de a mări cota de cărbune pentru pensionarii din minerit a venit ca un trăsnet pentru SNLO care în această perioadă se confruntă cu un deficit financiar. Foştii angajaţi au cerut ca anual să primească echivalentul bănesc pentru o cantitate de 6 tone întrucât au auzit că aşa primesc pensionarii Complexului Energetic Turceni. Zvonurile au fost infirmate de către conducerea SNLO care de altfel a refuzat şi cererea făcută de vârstnici.  “Prin Contractul Colectiv de Muncă încheiat la nivel de unitate este prevăzută facilitatea de acordare de alocaţie de cărbune gratuită în echivalentul bănesc de 2 tone/ an persoanelor pensionate de către subunităţile SNLO. Ca urmare a acestei facilităţi, la nivelul anului 2010, SNLO a acordat alocaţia de cărbune gratuită în echivalent bănesc de 2 tone/an la un număr de 3943 pensionari, cheltuiala făcută fiind de 425.844 lei. În concordanţă cu strategia de reducere a cheltuielilor societatea nu poate să susţină o creştere a alocaţiei de cărbune acordată pensionarilor din minerit”, a declarat Constantin Lăzăroiu, directorul Direcţiei de Resurse Umane din cadrul SNLO.

Nemulţumiţilor li se ia darul

Constantin Lăzăroiu a mai precizat că pentru anul 2011 Complexul Energetic Turceni a sistat acordarea alocaţiei de cărbune pentru pensionari din cauza problemelor financiare. În situaţia în care Societatea Naţională a Lignitului Oltenia nu se va redresa financiar se va proceda la fel ca la CE Turceni. “În anul 2010 la Complexul Energetic Turceni s-a acordat o alocaţie, echivalentul bănesc a 4 tone de cărbune/an pentru pensionari, însă în anul 2011 alocaţia a fost sistată pentru a se reduce cheltuielile”, a declarat Constantin Lăzăroiu.

REFUZ

Pensionarii au mai cerut conducerii societăţii să li se permită ca reprezentanţii lor să poată participa la şedinţele SNLO, în calitate de parteneri sociali. “În contextul legii partenerii sociali sunt sindicatele, angajatori, precum şi reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice. Organizaţiile de pensionari proveniţi din minerit nu sunt incluse în categoria parteneri sociali şi ca atare pot solicita doar informaţii de interes public conform Legii 544/ 2001”, a precizat Constantin Lăzăroiu.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: