Pentru cine luptă Dian Popescu

Senatorul liberal Dian Popescu a făcut în ultimele luni mai mult rău propriului partid decât toţi adversarii politici ai noului PNL. Relaţia dintre el şi celălalt copreşedinte al PNL Gorj, Dan Vâlceanu, a evoluat de la tensiune la duşmănie. Dacă Vâlceanu încearcă să fie prudent şi să nu coboare nivelul atacurilor, Dian Popescu a trecut demult de limita bunului simţ. Atât în atacurile publice, dar mai ales în cele din şedinţele de partid şi alte şuete politice.

De unde a pornit această duşmănie? E simplu, de la perspectiva intrării PNL la guvernare în primăvară. Vederea ciolanului la orizont le-a luat minţile unor politicieni, dar şi unor afacerişti transpartinici ori sindicalişti trecuţi pe linie moartă în guvernarea PSD. Foamea unora şi lăcomia altora a dus deja la formarea unor grupuri de interese, care să preia beneficiile puterii din primăvară.

Dian Popescu a făcut politica PNL doar când preşedinte a fost Crin Antonescu. După venirea lui Iohannis, a făcut jocurile celui pe care îl consideră prieten, Victor Ponta. În paralel, dosarul lui penal se apropia de un prim verdict, aşa că toată lumea l-a înţeles că a stat deoparte în campania electorală. Ba chiar era indicat să se retragă, câtă vreme exista riscul unei condamnări care putea afecta credibilitatea luptei anticorupţie declanşate de Iohannis.

După alegeri, Dian Popescu şi-a adus aminte că este liberal. A uitat că a blocat cât a putut orice acţiune electorală comună în ACL şi se laudă acum că au fost rezultate ceva mai bune în localităţile de care s-a ocupat PNL. Neşansa lui Dian Popescu este că a fost condamnat, cu suspendare, în primă instanţă. Iar statutul noului şi curatului PNL zice că o astfel de condamnare atrage după ea suspendarea din partid. Iar dacă se va ajunge la o condamnare definitivă, Popescu trebuie, potrivit statutului, exclus din PNL.

Oricât de prieten se dă Dian Popescu cu Alina, cu Ludovic şi cu alţi lideri PNL de la nivel central, cred că aplicarea statutului este doar o chestiune de timp. Ceea ce nu înseamnă că Dan Vâlceanu va rămâne lider al marelui PNL Gorj. Cred că Dian Popescu va fi lăsat de şefi să îşi desemneze succesorul, iar acesta va continua lupta pentru controlul PNL. Luptă în care Dian Popescu este susţinut de omul de afaceri Ion Iordache, de liderul sindical Marin Condescu şi alţii. O luptă pe care Dan Vâlceanu nu pare să o ia în serios, crezând că epoca de glorie a acestui grup de interese a apus.

Surse de la nivel central susţin că PNL va intra în 2015 la guvernare cu partidul în care Mircea Geoană şi Marian Vanghelie vor atrage peste 50 de parlamentari PSD, plus alţii de la PLR şi UNPR. Adică PNL îşi va respecta promisiunea de a nu atrage traseişti, dar va guverna cu un partid de traseişti. Intrarea la guvernare va creşte importanţa parlamentarilor, iar grupul care se va desprinde din PSD Gorj pare să fie susţinut de aceeaşi grupare care este în spatele lui Dian Popescu.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: