Pentru prima dată în Gorj, ANI a amendat consilieri locali!

Situaţie fără precedent în Gorj! Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sancţionat consilierii locali din mandatul trecut de la Târgu-Cărbuneşti. Aceştia sunt nevoiţi să plătească amenzi de câte 2.000 de lei fiecare, ca urmare a faptului că au refuzat să înceteze mandatul fostului viceprimar Iuliu Călina, care a fost declarat incompatibil de către ANI. De asemenea, aleşii locali s-au ales şi cu plângeri penale. Printre aceștia se află și actualul primar, Dănuț Birău.

Fostul viceprimar Iuliu Călina ar fi trebuit să plece din funcţa pe care o deţinea în primăria Târgu-Cărbuneşti, pe data de 10 decembrie 2015, dar acest lucru nu s-a întâmplat. El a rămas în funcţie încă 6 luni, după ce aleşii locali nu au luat act de deciziile ANI transmise de două ori către juriştii primăriei. Însă, săptămâna trecută, ANI a transmis Primăriei Cărbuneşti că aleşii sunt buni de plată şi că se vor alege şi cu plângere penală.

Și actualul primar a fost sancționat

Liderul PMP Târgu-Cărbuneşti, Ion Fugaru, critică situaţia şi găseşte şi un “ţap ispăşitor”: pe Andrei Maioreanu, care ar fi făcut lobby pentru Călina, rugându-i pe aleşi să îl păstreze în funcţie. „Le-am spus de atunci că ar trebui să îşi facă bagajele să plece acasă pentru că vor crea prejudicii şi consilierilor, şi primăriei. Dumnealor n-au înţeles şi nici Consiliul Local. S-au încăpăţânat că veneau domnii de la Târgu-Jiu, mai ales domnul Maioreanu care plângea de mila domnului Călina şi zicea: „Vă rog, domnilor consilieri, ţineţi-l pe funcţie!”. Aici este vina pensionarului care este consilier juridic în cadrul Consiliului Local Târgu-Căbuneşti, care spunea: „Nu, nu, puteţi să îl ţineţi! Nu este nicio problemă”. Ăştia sunt oamenii care nu sunt competenţi să conducă o primărie. (...) Drept urmare, Agenţia Naţională de Integritate le-a trimis procesele verbale de câte 2000 de lei pentru fiecare consilier în parte, pentru că n-au vrut să ia act, plus plângere penală pentru că s-a creat un prejudiciu prin primirea salariului de către domnul Călina prin menţinerea lui pe postul de viceprimar, plus plângere penală pentru că n-au vrut să ia act a doua oară să îi înceteze mandatul pentru abuz în serviciu, având în vedere prejudiciul care s-a creat în cele 6 luni de zile”, a declarat Ion Fugaru. Interesant este faptul că şi actualul primar al oraşului, Danuţ Birău, s-a ales cu amendă, spune Fugaru. „Şi actualul primar a primit plângere penală. Asta este un avertisment pentru toţi consilierii şi din ţară, şi pe plan local că trebuie să priceapă că, consilierii, prin votul lor răspund personal şi solidar. Este primul caz din Gorj în care consilierii locali sunt sancţionaţi de ANI şi, bineînţeles, urmează şi Parchetul să îşi facă datoria şi să menţioneze acolo de ce n-au vrut să pună în aplicare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a mai spus Fugaru.

Vizualizări: 763

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: