Peste 100 de directori din judeţ au mandatele expirate

Peste 100 de  directori de la şcolile din judeţ riscă să îşi piardă funcţiile la sfârşitul acestei luni, când le expiră mandatele. La nivelul judeţului Gorj din cei 181 de directori peste 60 sunt numiţi cu delegaţie, iar pentru 44 le va expira concursul susţinut în urmă cu patru ani. Dat fiind faptul că în ultimii doi ani nu a mai fost organizat concurs pentru ocuparea funcţiilor de directori, peste 100 de directori riscă acum să fie schimbaţi.

În această situaţie se află directorii Colegiului Naţional „Spiru Haret”, Colegiul Naţional Nr. 2., Grupul Şcolar „General Gheorghe Magheru”, Grupul Şcolar Forestier Târgu Jiu, Grup Şcolar „Ion Mincu”, Palatul Copiilor sau Grupul Şcolar Rovinari. „Având în vedere faptul că în ultimul an şi nici în anul şcolar precedent nu a fost organizat concurs pentru ocuparea funcţiei de director în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Gorj majoritatea directorilor ocupă această funcţie cu delegaţie”, spune Gheorghe Mitescu, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Un număr de 64 de unităţi de învăţământ sunt conduse de directori numiţi cu delegaţie, iar 44 de şcoli şi licee sunt conduse de manageri care au susţinut concurs şi sunt stabiliţi pe post, cărora le va expira mandatul în acest an. „Aceasta pentru că pentru în anul şcolar viitor reţeaua unităţilor de învăţământ din judeţul Gorj a fost restructurată şi considerăm noi în bine pentru ca unităţile şcolare să devină mai puternice şi colectivele de cadre didactice stabile, un criteriu absolut necesar pentru obţinerea performanţei în domeniul educaţional”, menţionează Gheorghe Mitescu. Directorii nu ştiu nici la ora actuală dacă în acest an se va susţine sau nu concurs pentru ocuparea respectivelor posturi în următorii patru ani.

Aşteaptă Legea Educaţiei

Susţinerea concursului pentru ocuparea funcţiei de director se desfăşoară după un calendar aprobat de Ministerul Educaţiei. „Întrucât acest calendar nu a fost aprobat cred că este vorba de adoptarea noii Legi a Învăţământului, când numirea directorilor se face după o altă metodologie. Aşteptăm acest lucru şi în momentul în care condiţiile legislative vor permite cu siguranţă va fi organizat un nou concurs. Pentru 64 expiră detaşarea în interesul învăţământului. Unii dintre ei vor fi în continuare detaşaţi, alţii nu vor mai fi detaşaţi, iar locul lor va fi luat de alte cadre didactice care îndeplinesc condiţiile pentru ocuparea funcţiei de director. Detaşarea cadrelor didactice pentru ocuparea funcţiei de director se face în plenul Consiliul de Administraţie, când se va hotărî cui îi va fi prelungită detaşarea în interesul învăţământului şi cui nu”, susţine Gheorghe Mitescu.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: