Sabin Gherman, premiat la UCB. Cine se opune!

Decizia conducerii Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu de a acorda titlul Doctor Honoris Causa publicistului Sabin Gherman a stârnit controverse. Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, a anunţat că nu va participa la festivităţi. Conducerea UCB nu dă înapoi. „Se acordă titlul!”, a decis preşedintele Senatului, Adrian Gorun.

Sabin Gherman este autorul cunoscutului şi controversatului manifest „M-am săturat de România”. De asemenea, primul proiect legat de descentralizarea statului român a fost făcut de Sabin Gherman în 2001, în calitate de raportor al României în Parlamentul European. El credea că modelele german şi polonez de organizare administrativ-teritorială ar fi cele mai eficiente şi că noua faţă a României ar trebui să plece de la regiunile istorice.
Jurnalistul Sabin Gherman şi istoricul Ion Bulei vor primi vineri, 18 mai, titlul Doctor Honoris Causa al universităţii târgujiene. Vestea că Sabin Gherman va primi o astfel de recunoaştere l-a supărat pe viceprimarul Adrian Tudor. „A-i decerna un astfel de titlu domnului Gherman înseamnă a-i recunoaşte principiile prin care transmite clar mesaje şoviniste. Un realizator de emisiuni de genul «Centenarul care mă enervează» nu face cinste unui astfel de titlu primit în oraşul Ecaterinei Teodoroiu, a Regimentului 18 şi mai ales în oraşul unde a fost ridicat cel mai important monument în cinstea celor care au făcut România Mare. Este punctul de vedere al meu personal, nu al primăriei. Eu mi-am explicat public opinia şi sper să existe o reacţie în sensul acesta”, a declarat Adrian Tudor.    

Conducerea Senatului UCB nu vede vreo problemă în acordarea acestui titlu. „Am decis acest lucru în primul rând pentru promovarea universităţii într-un mediu naţional. În al doilea rând, pentru că a fost cel care a pledat întotdeauna pentru întărirea educaţiei. Consideră că educaţia este principalul vector de redresare a României. Şi în alt treilea rând, pentru că este autorul unui proiect de regionalizare în conformitate cu cerinţele Europei şi care elimină exact ce susţin aceşti domni, faptul că s-ar încuraja problemele de supralicitare a unor comunităţi etnice. Am analizat în Senat din nou. Toată lumea a înţeles acest lucru. Nu ştiu dacă e mai grav că a afirmat în ’92 Gherman că s-a săturat de România, dar cei 5 milioane de români care sunt plecaţi afară, oare de plăcere au plecat?”, a reacţionat Adrian Gorun, preşedintele Senatului UCB.   

Vizualizări: 617

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: