Peste o mie de locuri neocupate la liceele din Gorj

Doar trei absolvenţii ai claselor a VIII-a s-au înscris la cea de-a doua sesiune de admitere în învăţământul liceal, iar astăzi vor primi repartiţia. Este vorba de tineri din trei localităţi care nu au fost repartizaţi în prima etapă în urma selecţiei computerizate. Cea de-a treia etapă de înscrieri va fi mai plină, asta după ce corigenţii şi cei cu mediile neîncheiate îşi vor depune candidaturile. Ar fi vreo 500 la număr, în contextul în care sunt peste 1200 de locuri neocupate în liceele din Gorj. Liceele cu profil tehnic au cele mai multe locuri neocupate.

În cea de-a doua etapă s-au înscris numai elevii care nu au fost repartizaţi în prima etapă sau care nu şi-au pus opţiuni în prima etapă, însă la Gorj nu a fost cazul. Cei trei care s-au înscris în această etapă vor afla astăzi unde au primit repartizare. „Avem 9 copii admişi la Liceul Militar la Alba Iulia, 224 au fost admişi la liceele cu profil vocaţional, 16 admişi pe locurile pentru romi, admişi computerizat din judeţ 3036, la care se adaugă 97 din alte judeţe. Avem 186 de elevi plecaţi în alte judeţe, un elev nerepartizat din alt judeţ, Hunedoara, şi care nu s-a mai înscris aici. Trei nerepartizaţi din judeţ de la Stoina, Bustuchin şi de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Nicolae” din Târgu Jiu. Astăzi (n.r. 24 iulie) a fost repartizarea computerizată, noi avem pe cei trei copii din judeţ care vor fi repartizaţi fără niciun fel de problemă. Cel de la Bustuchin a pus două opţiuni, cel de la Stoina una la liceul de acolo şi cel de la Târgu Jiu a pus cinci opţiuni, dar la licee în care s-a intrat cu medii mari, el avea 7,87 şi n-a intrat. N-a prins loc. Miercuri afişăm la unităţile de învăţământ unde vor fi repartizaţi şi unde au absolvit”, a spus Ermina Frunzaru, referent în cadrul ISJ Gorj. 

Urmează etapa pentru corigenţi

Practic, elevii care au avut rezultate dezastruoase la învăţătură, cu corigenţe, sau care nu au participat la examenul de Evaluarea Naţională, în speranţa că vor prinde un loc sigur la un liceu în ultima sesiune de înscrieri sunt cei care vor ocupa o parte din locurile rămase libere. Corigenţele se vor susţine în perioada 19-21 august. „Avem 1245 de locuri libere, din care la liceele vocaţionale 56. Mai avem în septembrie etapa a 3-a, unde se pot înscrie cei cu situaţia neîncheiată, elevii corigenţi şi cei care nu au participat la evaluarea naţională. Sunt licee în care au întrat elevi cu medii foarte mici. De exemplu, la Mătăsari, la matematică-informatică, din cele 18 locuri ocupate, ultima medie cu care s-a intrat a fost 4,98. Ar trebui să fie în jur de 500 de elevi de înscrişi în ultima etapă. Ar rămâne multe locuri libere. Ne-au plecat copiii în alte judeţe, avem practic o clasă la Liceul Militar,  elevii de etnie romă sunt admişi în afara numărului de locuri şi pentru anul şcolar 2013-2014 clasele au fost constituite din 29 de elevi, nu 28 cât era până acum. Am pierdut vreo 9 clase”, a precizat Ermina Pasăre.  

În această situaţie, unele licee vor renunţa la clasele în care nu au cursanţi, iar cele care au un număr mic de înscrişi vor redistribui elevii în alte clase din şcoală, sau de la alte licee.     

Profitul tehnic, ultima opţiune

Conducerile liceelor cu profil tehnic spun că nu mai sunt la căutare specializările în domeniul tehnologic. La Liceul Tehnic Nr.2 din Târgu Jiu nu s-au ocupat decât jumătate din locuri. ”În acest moment s-au completat trei clase şi trei clase au rămas cu locuri libere. Jumătate s-a îndeplinit planul de şcolarizare. Am avut înscrieri la protecţia mediului, electronică-automatizări. Materiale de construcţii din păcate, chiar dacă este de actualitate nu este solicitat de către elevi şi părinţi. Industria textilă, deşi sunt locuri pe piaţa muncii, din nou ne confruntăm cu această dilemă, nu este o specializare solicitată de elevi. Motivul este general pentru liceele tehnice, am văzut lipsa de atractivitate a învăţământului tehnic în general. La toate liceele tehnice avem aceste probleme în ultimii ani”, a spus Codruţa Bâzocu, director adjunct Colegiul Tehnic Nr.2, Târgu Jiu.  

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: