Peste o sută de asistenţi sociali au renunţat la serviciu

Situaţie fără precedent la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, unde nu mai puţin de 100 de specialişti şi-au părăsit locul de muncă pentru a pleca în străinătate. Potrivit directorului Constantin Preoteasa, nu este săptămână în care să nu fie semnate cel puţin patru cărţi de muncă. Această situaţie a survenit în urma pierderii sporurilor de către angajaţi.

Directorul DGASPC, Constantin Preoteasa, spune că situaţia nu ar fi atât de gravă dacă cei care ar pleca nu ar fi tocmai specialişti fără de care unitatea nu poate funcţiona. Nu mai puţin de 100 de astfel de cazuri au avut loc în ultima perioadă, majoritatea plecând în Spania, Italia sau Franţa. „Pleacă personalul şi, ce este cel mai grav, pleacă personalul de specialitate. Noi încă de la înfiinţare am dus lipsă de personal de specialitate şi aici mă refer la asistenţii sociali, kinetoterapeuţii, psihologii, sociologii şi bineînţeles durerea cea mai mare este că pleacă în străinătate pe un salariu de 800 de euro, cazare şi masă asigurate. Nu mai rămân la noi pe salarii de nimic”, a declarat Constantin Preoteasa.

Un astfel de caz este Mihaela Cojocaru, şef de serviciu în cadrul direcţiei, care a plecat în Italia cu contract pe un salariu de 800 de euro să aibă grijă de o bătrână. Femeia lucra ca asistent social şi a părăsit direcţia acum o lună. „Ea a venit la mine, Mihaela Cojocaru o cheamă, a fost şefă de serviciu, cred că acum o lună, şi mi-a spus că vrea să plece la urgenţă, să-i închei contractul de muncă că deja are şi biletele de avion în buzunar. A plecat să aibă grijă de o bătrână în Italia pe un salariu de 800 de euro”, a precizat Constantin Preoteasa.

„Mă aştept la o avalanşă de demisii”

Un alt caz este al unui kinetoterapeut din Târgu Cărbuneşti care a părăsit direcţia pentru a munci în Franţa. Grav este că în cazul în care vor pierde procesul de la Curtea de Apel Craiova privind tăierea sporurilor, directorul direcţiei se aşteaptă la o avalanşă de demisii. „Cred că mai mult de jumătate vor pleca dacă pierdem şi la Craiova. Şi acum nu este săptămână în care să nu semnez câte cinci, şase cărţi de muncă”, susţine Preoteasa.

Elena Mărculescu, consilier superior pe adopţii, munceşte în direcţie de 30 de ani şi are în prezent un salariu de 10 milioane. Cu toate acestea nu s-a gândit niciodată să plece din ţara sa. „Este mare păcat că pleacă tineretul, specialişti pregătiţi. Noi ne-am pregătit să muncim în ţara noastră nu în străinătate. Dacă vom pierde la Craiova, nu ştiu ce va fi”, a precizat aceasta.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: