Peste o sută de mineri au protestat la Bucureşti

Fostul locotenent al lui Miron Cozma şi-a văzut ieri visul cu ochii, având ocazia să protesteze din nou în faţa Guvernului la vreo doi după ce a ieşit din închisoare, unde şi-a ispăşit pedeapsa pentru implicarea în mineriadele din 1999. Constantin Creţan a plecat spre Bucureşti ieri în jurul orei 4.00, din Rovinari.

Din Gorj au plecat circa 1000 de membri de sindicat de la diferite structuri şi confederaţii naţionale. Cu lozincile învăţate de acasă şi cu pancartele folosite şi la mitingul PSD de 1 Mai de la Târgu Jiu, sindicaliştii lui Creţan au ştiut exact ce să ceară de la Guvern. „Salariile sunt mici şi nu ne mai convine, dacă ne mai şi taie 25% din cât avem minerii sunt dispuşi la orice”, spunea Viorel Nicolovici, unul dintre „locotenenţii” lui Creţan. Din Mătăsari a plecat şi Vasile Bâcoi, miner ieşit la pensie prin disponibilizare, el spunând că actualii guvernanţi trebuie să asigure dreptul la muncă. „Mergem la Bucureşti pentru că doar asta ne interesează, dreptul la muncă. Doar munca va scoate din criză ţara asta, din muncă se naşte capitalul şi trebuie să avem mare grijă cu dreptul acesta la muncă”, a explicat fostul ortac.

Înainte să ia drumul Bucureştiului, minerii lui Creţan au dat asigurări că nu se duc în capitală pentru a face „prostii”, aşa cum s-a tot lăsat impresia în ultimele zile, la finalul mitingului dovedindu-se că spusele lor sunt reale. „Nu mergem acolo pentru a crea probleme. Mergem ca să ne cerem drepturile noastre. Nu mi se pare normal să ni se taie din salarii pentru că, după 1990, banii s-au dus în altă parte, nu în buzunarul minerilor şi nu au minerii vină pentru situaţia în care s-a ajuns acum”, a menţionat Nicuşor Miron Croitoru. Despre caracterul paşnic al deplasării a vorbit şi Creţan, care, ieri, la finalul protestului, era bucuros că minerii au demonstrat alături de poliţişti, supăraţi şi ei pe reducerile de salariu, o scenă pe care nimeni nu şi-o putea imagina în 1999, după mineriada de la Stoeneşti sau cea de la Costeşti. „Avem membri ai sindicatului Pro Lex la noi în Federaţie şi minerii au protestat alături de poliţişti. În delegaţie au fost şi poliţişti pentru că şi ei şi-au cerut drepturile, nici lor nu le convin reducerile de salarii. A fost ceva inedit să poată fi văzuţi minerii şi poliţiştii demonstrând împotriva Guvernului în acelaşi loc”, a mărturisit Creţan.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: