Peştera Polovragi, luată cu asalt de turişti

Mii de turişti au trecut în această vară pragul Peşterii Polovragi, atraşi de frumuseţile carstice şi de simbolurile care se ascund în spatele acestora. Peştera lui Pahomie este vizitată în medie de 25.000 de oameni pe ani, numărul acestora fiind în creştere şi datorită Transalpinei, cea mai înaltă şosea din România.

Perioada cuprinsă între sărbătorile Sfântul Ilie și Sfânta Maria a fost prielnică în acest an pentru Peștera Polovragi, situată în Cheile Oltețului, datorită numărului mare de turiști care i-au trecut pragul. Ghidul Felicia Popescu spune că media turiștilor care au venit zilnic la peșteră în intervalul 20 iulie, când la Polovragi se serbează Nedeia de Sf. Ilie -15 august a fost de 300 pe zi. Pentru adulți, un bilet de intrare în peșteră costă 5 lei, iar elevii, studenții și pensionarii trebuie să achite 2,5 lei pentru a vizita acest obiectiv. Preţurile au rămas la fel ca anul trecut.  ”Acest interval este vârful și coincide și cu perioada concediilor. Trebuie îndeplinită condiția ca vremea să fie călduroasă pentru ca oamenii să poată intra în peșteră. Dacă vremea e bună vine foarte multă lume la Polovragi, aşa cum s-a întâmplat și în acest an”, spune Felicia Popescu. În week-enduri media atinge și 500 vizitatori pe zi. Foarte mulți vizitează peştera din Cheile Oltețului şi datorită construirii celei mai înalte șosele din România, Transalpina. ”Faţă de anii 2009-2010 numărul vizitatorilor a crescut, iar asta se întâmplă și datorită Transalpinei. Sistemul de iluminat a fost modernizat în urmă cu doi ani, iar habitatul arată excepţional”, mai menționează ghidul Felicia Popescu.

În decursul timpului Peștera lui Pahomie a atras şi numeroşi actori, muzicieni, jurnalişti. Printre aceștia se numără actorul Eusebiu Ştefănescu, cunoscut din filmele ”Păcală se întoarce”, ”Merge și așa”, ”Despre morţi numai de bine”, actorul trupei Divertis Cristian Grețcu, care îl interpretează pe Iliescu, Smiley sau psihologul Mihaela Bălan. Foarte mulți sunt atrași de colonia de peste 300 de lilieci, care stau atârnaţi de tavanul peșterii. Astfel, performanțele liliacului potcoavă pot fi admirate în perioada iulie- septembrie în peștera ușor de găsit dacă se urcă 700 m de la Mănăstirea Polovragi.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: