Petroliştii din Ţicleni în stradă. Vor urma sute de disponibilizări!

Sute de petrolişti care lucrează pentru Expert Petroleum, firma care a preluat activitatea Petrofac de la Țicleni, vor protesta în stradă. Nemulţumirile acestora pleacă de la faptul că cei din conducerea societăţii au anunţat autorităţile că vor să disponibiliza aproape jumătate din personalul existent, peste 300 de persoane. Autorităţile locale din Țicleni s-au arătat solidare cu cetăţenii care lucrează pentru această societate și spun că le vor fi alături în protestul lor.

Vestea disponibilizărilor în masă a zguduit orașul Țicleni. Peste 800 de salariați depind de activitatea de exploatare a petrolului, iar aproape jumătate ar urma să fie concediați colectiv, conform unei decizii a conducerii societății Expert Petroleum. Aceștia au motivat necesitatea aplicării unui program de restructurare în masă a personalului prin prisma faptului că a scăzut producţia de țiței, dar și prețul barilului. Autoritățile locale sunt supărate pentru că mulți localnici vor rămâne fără venituri, iar sumele la bugetul local o să scadă substanţial. "Firma care a preluat Petrofac de la OMV a venit cu niște gânduri mai rele, a venit cu disponibilizări. Sunt peste 300 de persoane care ar trebui să părăsească și, după câte știți, noi ne alimentăm cel mai mult din impozitul pe salariilor lor. În cazul acesta o să suferim și noi, și populația", a declarat Constantin Radu, primarul orașului Țicleni.
Sindicatele petroliştilor din zonă au luat atitudine și au stabilit ca săptămâna aceasta să organizeze mitinguri de protest. "Am avut o discuție cu conducerea firmei, Expert Petroleum se numește. Nu au plecat convinși de aici că nu trebuie să facă disponibilizările. Au ședință și cu sindicatele, deja sindicatele mi-au făcut adresă pentru un miting în data de 11, 12 și 13. O să-i susțin, o să fiu alături de toți cetățenii, angajații din petrol. Sperăm să nu fie așa", a mai spus primarul orașului Țicleni.
Autoritățile au spus că ar fi mai bine dacă firma ar lua în considerare reducerea salariilor, care sunt destul de mari, decât să dea afară din oameni. O altă variantă propusă de autorități a fost aceea ca primii vizați să fie cei care se apropie de pensionare sau dintre cei care sunt pretabili pentru pensionare anticipată. Autoritățile locale i-au avertizat pe cei de la OMV Petrom, în sensul că nu vor mai găsi oameni în zonă atunci când vor dori să crească producția. Deocamdată nu se cunoaște cineva va pleca, a spus primarul din Țicleni, cei din conducerea societății stabilind doar numărul disponibilizărilor pe care vor să le facă.

Vizualizări: 9,386

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: