Minerii de la Husnicioara amenință că ies în stradă

Minerii de la cariera Husnicioara, dar și salariații Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) de la Drobeta Turnu Severin, iau în calcul organizarea unui miting de protest săptămâna viitoare.

Lovitură sub centură dată de autoritățile din Severin minierilor de la Husnicioara, carieră a CE Oltenia. Acestea au decis să folosească un cazan de la termocentrala Halânga pentru încălzirea oraşului, dar care să funcționeze cu păcură, nu cu lignit de la unitatea minieră Husnicioara. Sindicaliștii cer reevaluarea situației, mai ales că acest tip de combustibil este și mai costisitor decât cărbunele. Inițial se punea în discuție ca două cazane ale termocentralei să fie puse în funcțiune pentru a asigura căldura necesară la iarnă severinenilor, însă primăria orașului trebuia să facă câteva sute de angajări. "Avem meciuri cu cei de la primărie. Au hotărât să dea drumul la un cazan de la termocentrala Halânga, dar să cumpere păcurină. Am fost la prefect și a zis că pentru ei este avantajos că nu mai trebuie să angajeze atâția oameni, că au probleme cu obținerea certificatelor de mediu, cu avizele. Noi stăm cu 500.000 de tone de cărbune și ei ia păcurina care e de trei ori mai scumpă", a declarat Paul Constantinescu, lider sindical la cariera Husnicioara.
În aceste condiții, sindicaliștii vorbesc de posibilitatea organizării unor mitinguri de amploare la care să ia parte inclusiv salariații de la unitatea de producere a apei grele. Regia Autonomă pentru Activități nucleare este falimentară, iar angajații nu și-au primit salariile de circa o jumătate de an. "O să mă întâlnesc cu o parte din parlamentari. E o situație explozivă. Noi intenționăm, am vorbit la Blocul Național Sindical, am făcut o cerere pentru o întâlnire la Instituția Prefectului, să convoace comisia de dialog social la nivelul județului. Și chiar nu excludem posibilitatea ca săptămâna care vine să facem un miting de protest tot Blocul Național Sindical. Și colegii ceilalți sunt nemulțumiți, de la RAAN care nu și-au luat banii de 5 luni. Sunt probleme peste tot, dar la noi se acutizează pe zi ce trece", a declarat Paul Constantinescu, lider sindical la cariera Husnicioara.

Vizualizări: 2,045

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: