Pică sistemul

Două piese grele din ceea ce numim generic „sistem” se clatină serios, după anunţul DNA privind cererea avizului pentru urmărirea penală a fostului vicepremier Oprea. Acuzaţia este clară, abuzul de coloană oficială fiind şi uşor de dovedit. Rămâne însă de văzut dacă Senatul va da aviz pentru urmărirea penală a unui pilon important al sistemului, Oprea fiind o creaţie a „sistemului” format din scursuri ale serviciilor secrete, care îşi urmăresc interese personale. Prin ricoşeu a fost însă lovit şi procurorul general al României, Tiberiu Niţu, al cărui singur merit pentru ajungerea în funcţie a fost prietenia cu fostul premier Victor Ponta. Şi Niţu, şi Ponta sunt două creaţii ale sistemului cu care DNA se luptă de ceva ani şi care, în ciuda faptului că au căzut multe capete, nu pare deloc slăbit. Când DNA va ajunge şi la fostul şef al SRI, George Maior, protejat de prietenii pe care îi are în SUA, abia atunci sistemul va fi bine zdruncinat. Şi, desigur, la Traian Băsescu.

Cert este că pică piesă cu piesă, încet şi sigur. Sistemul a fost lovit atât în tentaculele politice, cât şi în cele financiare, dar şi în cele cu care controla justiţia şi organele de anchetă. Din păcate, lupta cu corupţia a început când reuşita părea imposibilă, când toate partidele, toate structurile statului au fost acaparate. Şi totuşi, folosind uneori abuziv celălalt sistem, cel numit de Cristoiu „binom”, începe să fie făcută ordine.

„Sistemul” nu se va lăsa uşor doborât. Sunt mulţi care doresc decapitarea DNA şi nu este exclus ca aceasta să se producă. Ar fi poate semnalul care ar scoate lumea în stradă, ar putea fi momentul în care să apară o nouă forţă politică. Deoarece, ştim cu toţii, ultima soluţie este încă o revoluţie. Dar una reală, nu cum a fost cea din 1989, în care mişcarea populară a fost confiscată de „sistem”.

Vizualizări: 746

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: