Pierderi de zeci de milioane pentru SNLO

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) încheie anul 2009 cu pierderi de aproape 30 de milioane de lei.  Majoritatea reprezintă dobânzi la credite şi penalităţi la plata obligaţiilor către bugetul de stat. SNLO are şi de încasat circa 400 de milioane de lei.

Daniel Burlan, directorul Societăţii Lignitului Oltenia, a declarat că în prezent, SNLO are de achitat datorii totale de 280 de milioane de lei şi de încasat de la beneficiarii săi 370 de milioane de lei. Plata datoriilor depinde însă de nivelul încasărilor, iar acesta este extrem de scăzut.


Credit pentru plata salariilor disponibilizaţilor


Printre datornicii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia se află CET Arad, Timişoara, Bacău, Braşov, Oradea, UATAA, precum şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin: „Pe hârtie, lucrurile stau bine, însă, în realitate, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a furnizat lignit şi nu a primit banii pe ceea ce a fost livrat. Pentru că nu avem lichidităţi, deşi ne-am onorat obligaţiile, vom încheia anul cu pierderi de aproximativ 30 de milioane de lei, dobânzi şi penalităţi la plata obligaţiilor la bugetul de stat. Aceste CET-uri ar trebui să plătească lignitul primit de la noi. Problema este mai veche şi de fiecare dată a trebuit să aşteptăm o ordonanţă de guvern pentru a regla aceste debite, pentru a închide un circuit financiar. Noi avem însă deschise şi trei linii de credit, la care suntem obligaţi să plătim dobânzi. Una a fost deschisă pentru modernizări, una pentru a fi accesată în cazul lipsei de lichidităţi, iar cea de-a treia a folosit pentru plata salariilor compensatorii pentru cei 600 de disponibilizaţi pe care i-am avut în 2009“, a spus Burlan. Acesta a mai precizat că a făcut demersuri pentru a fi aprobată o ordonanţă prin care CET-urile să primească fonduri pentru a plăti datoriile către SNLO.

Complexurile Turceni şi Rovinari plătesc la timp

„Acum, CET-urile au asigurate stocurile, dar este nevoie ca printr-o ordonanţă să le fie alocate fonduri pentru a-şi plăti obligaţiile către noi, iar noi să ne putem achita debitele, la rândul nostru. Am avut deja o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Economiei pentru a face demersurile necesare, astfel încât să fie elaborat un act normativ care să reglementeze această problemă a datoriilor CET-urilor către SNLO. Singurii care ne dau banii la timp sunt cei de la Complexurile Energetice de la Rovinari şi Turceni“, a declarat directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Din cauza comenzilor scăzute şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile, cei peste 8.000 de salariaţi ai SNLO au liber între 24 decembrie 2009 şi 11 ianuarie 2010.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: