Pierderi zilnice la SNLO din cauza contractului cu Best Recuperare Creanţe

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia nu poate rezilia contractul cu firma Best Recuperare Creanţe SRL, deşi acest lucru îi creează pierderi financiare, declară directorul general Daniel Burlan. Şeful SNLO afirmă că prevederile din contractul încheiat de fosta conducere a societăţii nu îi permit să demareze procedurile de reziliere a documentului, în ciuda prejudiciului pe care unitatea îl înregistrează zilnic din această cauză.

Daniel Burlan spune că SNLO a fost nevoită să reducă livrările de cărbune către beneficiarii săi din ţară întrucât aceştia au conturile blocate de firma Best Recuperare Creanţe SRL. Directorul general afirmă că termocentrala Arad sau regia de apă grea de la Drobeta Turnu Severin au vrut să plătească o parte din restanţele înregistrate la SNLO pentru a primi cărbune conform nevoilor pe care le au, dar nu au putut vira banii pentru că în relaţia directă cu Societatea Lignitului a intervenit firma de recuperare a creanţelor. Şeful SNLO dă ca exemplu termocentrala Arad, care, din totalul restanţelor de 19 milioane de lei, a achitat 16 milioane direct în conturile Societăţii Lignitului, alte 3 milioane fiind virate prin intermediul Best Recuperare Creanţe SRL. Firma de recuperare a creanţelor a virat, la rândul ei, la SNLO, 1,2 milioane lei, suma de 1,8 milioane fiind oprită drept comision propriu. Ulterior, firma a blocat conturile termocentralei, solicitând să-i fie plătit comisionul şi pentru cele 16 milioane de lei virate direct în contul SNLO.

Comisioane peste comisioane

Situaţia este similară şi în relaţia dintre SNLO şi regia de apă grea Drobeta Turnu Severin, directorul general Daniel Burlan spunând că, pentru moment, tot ce a putut să facă a fost să reducă livrările de cărbune pentru a nu se acumula noi datorii, termocentralele nedorind să achite comisioane către firma Best Recuperare Creanţe. Contractul dintre firma respectivă şi SNLO a fost încheiat de fostul director general Eugen Davidoiu, în document neprevăzându-se un procent pe care Best Recuperare Creanţe să îl încaseze atunci când recuperează o datorie. Contractul permite firmei respective să îşi stabilească singură comisionul pe care îl doreşte şi termenele la care să vireze banii către SNLO, directorul general Daniel Burlan spunând că, în asemenea condiţii, nu are nicio prevedere legală pentru a apăra interesele financiare ale Societăţii Lignitului.

„Am studiat contractul şi nu avem posibilitatea de a-l rupe, deşi ne dorim acest lucru. Partenerii noştri din ţară sunt cei mai afectaţi de contractul respectiv pentru că, deşi, de exemplu, Aradul, ne-a plătit nouă datoriile din trecut, are conturile blocate de firma de recuperare a creanţelor care îşi cere comisionul, deşi a fost ocolită în acest circuit. În acest context nu putem să mai livrăm cărbune la cât ar dori beneficiarul pentru că şi noi şi ei ştim că nu ni-l pot plăti atâta timp cât conturile sunt blocate. Asta înseamnă noi majorări, penalităţi, şi intrăm în cercul vicios. Lucrurile stau la fel şi la ceilalţi beneficiari pe care îi avem în ţară, inclusiv la regia de apă grea, unde sumele sunt mult mai mari. Am analizat situaţia creată şi nu am găsit altă soluţie decât să reducem livrările pentru că nici nu putem să-i lăsăm de tot fără cărbune, dar nici nu le putem da atât cât le-ar trebui dacă nu îl pot plăti în acest condiţii, deşi bani ar fi pentru achitarea lui. E o situaţie fără ieşire care, din nefericire, ne afetează zilnic”, afirmă directorul general al SNLO.

Vizualizări: 73

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: