Pîrvulescu despre sporuri: Procentul e mai mic, suma mai mare

Un miner din Complexul Energetic Oltenia a anunţat că intră în grevă japoneză, după ce a aflat că sporul de carieră a fost redus de la 10% la 6%, iar cel de periculozitate de la 15% la 10%. Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, spune că oamenii nu au pierdut, pentru că procentele se aplică la un salariu brut mărit după transferul contribuţiilor.

Preşedintele FNME cataloghează drept manipulare cele spuse de salariatul care a susţinut că angajaţii companiei au pierdut bani după aplicarea noilor sporuri. „Îmi pare rău că sunt colegi care fac aritmetică de clasa I. Dacă ar citi contractul, nu ar spune un astfel de neadevăr. Procentul este mai mic, dar dintr-o bază de referinţă mai mare. Una este să calculezi pe vechiul contract 10% sau 15%, în funcţie de ce este, spor de carieră sau spor de pericol, la o mie şi câţiva leuţi. Alta e să calculezi procente mai mici, dar la 1.900 de lei”, a spus Pîrvulescu la TV Sud. Acesta spune că suma primită de mineri pe vechiul contract era 254 de lei, iar pe cel nou 303 lei.

Dumitru Paulescu, salariatul care a intrat în grevă japoneză, a calculat însă pierderile raportând vechile sporuri la noul salariu, cel de după transferul contribuţiilor. „Minerii au fost furaţi în noul CCM! Sporul de carieră a fost redus de la 10% la 6% (valoric de la 190 lei la 114 lei), sporul de periculozitate a fost redus de la 15% la 10% (valoric de la 285 lei la 190 lei). Minerii au fost furaţi cu 171 lei brut, iar la salariul net ar însemna un minus de circa 80 lei”, a scris Paulescu pe pagina de socializare.

Paulescu a anunţat că intră în grevă japoneză şi că se retrage din sindicat. „Pentru aceasta îmi revendic dreptul legal şi constituţional de a intra în grevă japoneză pe timp nelimitat, purtând o banderolă albă legată pe braţul stâng. Voi depune şi o cerere de retragere din sindicat, întrucât consider că drepturile nu ne sunt apărate, iar aceşti lideri trădători care ne-au păcălit îşi apără doar interesele lor şi ale administraţiei“, a spus Dumitru Paulescu.

Vizualizări: 4,568

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: