Pîrvulescu: Ne-au amăgit cu mecanisme, scheme de sprijin

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, se declară dezamăgit de faptul că se termină anul 2019, iar guvernul nu a aprobat încă un mecanism de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia în vederea achiziționării certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de seră.

Compania energetică nu poate suporta taxa de circa 250 de milioane de euro pe an din surse proprii, iar fostul guvern PSD a promis un mecanism de sprijin pe zece ani. Au rămas doar vorbe, iar guvernul Orban a luat deocamdată în calcul un memorandum prin care CE Oltenia să obțină un credit din Trezorerie de 1,1 miliarde de lei noi, pentru a putea cumpăra certificatele până la data limită de 30 aprilie 2020. Deocamdată nici acest memorandum nu a fost adoptat.

“Sper ca măcar în al 12-lea ceas să meargă cu un program coerent pentru cum să facă România această decarbonare. Până acum au fost doar vorbe, ne-au amăgit cu mecanisme, scheme și alte chestiuni de sprijin pentru a suporta aceste certificate de carbon”, a spus liderul FNME, care a adăugat că “se apropie sfârșitul anului și încă nu avem aprobat un Memorandum”.

Președintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, a dat asigurări pe parcursul ultimelor săptămâni că documentul este la Ministerul de Finanțe și că sunt șanse mari să fie aprobat în guvern până la finalul anului. (A.A.)

Vizualizări: 3,302

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: