Pîrvulescu: Plătim apa curată pe care o dăm în Jiu

Administrația Națională Apele Române încasează în jur de 600 de milioane de lei anual de la firmele care folosesc apa râurilor în procesul de producție. Companiile din energie acuză de ani buni că taxele sunt prea mari. Hidroelectrica plătește în jur de 350 de milioane de lei anual, iar Complexul Energetic Oltenia, care folosește apa din Jiu pentru răcirea unor instalații, în jur de 25 de milioane de lei.

CEO plătește sume importante și pentru a deversa în Jiu apa colectată din carierele miniere. „Consumăm cam 5% din apa folosită la răcire, iar când o trimitem înapoi în Jiu ea este tratată şi mult mai curată”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, pentru jurnalul.ro. „Din cariere noi scoatem cu pompele apă curată pe care o deversăm în Jiu. De exemplu de la o carieră mai mare vărsăm în râu circa 10 milioane de metri cubi anual. Pentru că dăm această apă curată în Jiu, am plătit anul trecut Apelor Române 2,5 milioane de lei. O aberaţie”, a mai spus Dumitru Pârvulescu.

Taxa pe apa uzinată a fost instituită în anul 2000 şi era reglementată la o valoare de 1% din costul producţiei de energie a hidrocentralelor raportat la volumul de apa tranzitată prin acestea. Din 2010, preţul apei uzinate în hidrocentrale a crescut de la 0,26 lei/1.000mc la 1,1 lei/1.000mc, ceea ce a însemnat o creştere cu 423%. (A.A.)

Vizualizări: 2,992

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: