Platforme pentru gunoiul de grajd în două comune

Comunele Peştişani şi Turburea vor înfiinţa platforme de depozitare a gunoiului de grajd. Proiectele depuse de administraţiile locale au fost aprobate la finanţare de către Ministerul Apelor şi Pădurilor, urmând ca investiţiile să fie realizate cu fonduri de la Banca Mondială. Fiecare unitate administrativă poate primi până la 2 milioane de lei pentru a face această platformă.

Fermierii locali vor fi principalii beneficiari ai acestor platforme de gunoi de grajd, fiind condiţionaţi la obţinerea subvenţiilor de încheierea de contracte pentru depozitarea gunoiului de grajd. La Peştişani, platforma va fi realizată în satul Hobiţa, la graniţa cu Teleşti, într-o zonă nelocuită. Autorităţile locale vor trebui acum să facă un studiu de fezabilitate în baza căruia vor primi finanţarea. Pe lângă amenajarea acestei platforme vor fi achiziționate și utilaje necesare transportului și gospodăririi gunoiului de grajd. Gunoiul va fi transportat la platformă şi folosit ulterior ca îngrăşământ în agricultură.

„Săptămâna trecută am primit aprobarea. Finanţarea este asigurată cu bani de la Banca Mondială, prin Ministerul Apelor şi Pădurilor, pentru o platformă de gunoi pentru animale. Aceasta va fi necesară în special fermierilor din zonă care sunt condiţionaţi la primirea subvenţiilor de a avea o platformă şi fosă septică”, a declarat Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani.

Autorităţile locale cred că lucrările vor demara cel mai probabil în primăvara anului viitor. Reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor vor ajunge săptămâna viitoare la Peştişani. „După această vizită, în maximum 6 luni trebuie să facem studiul de fezabilitate. În localitate sunt mulţi fermieri care vor beneficia de platformă, pe aceste considerente se ia şi punctajul. Săptămâna viitoare, când vor veni, vom face din nou un inventar. Trebuie să verifice, aşa cum este normal, dacă ce am scris şi ce am depus ca şi documentaţie sunt corecte”, a explicat primarul din Peştişani.

În Gorj, astfel de platforme pentru gunoiul de grajd mai funcţionează la Băleşti şi Ţânţăreni.

Vizualizări: 1,082

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: