Pleacă Ciurel „BVA”, vine Davidoiu „BRC”? Protejat de DNA!

Davidoiu. Eugen Davidoiu! Este numele care a readus sâmbătă zâmbetul pe feţele „băieţilor deştepţi” din jurul lui Laurenţiu Ciurel, revocat vineri din funcţia de manager al Complexului Energetic Oltenia. Davidoiu este omul care, în 2008, a făcut o gaură imensă în bugetul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, când în calitate de director general a cesionat către o firmă de apartament nou înfiinţată creanţe de circa 30 de milioane de euro pe care SNLO le avea asupra unor companii de stat. Best Recuperare Creanţe (BRC) a încasat o bună parte din bani, virând doar mărunţiş în contul SNLO. O afacere pe care DNA se face că o verifică din 2009, când a fost sesizată oficial. Acum, doar lichidatorul judiciar al BRC mai vrea să facă lumină într-o afacere protejată de DNA, de CE Oltenia, de Ministerul Finanţelor şi chiar ministerul Energiei, care îl ţine pe Davidoiu director la o companie de stat. Mai nou, se vehiculează că Eugen Davidoiu îşi face încălzirea pentru a prelua CE Oltenia sau un portofoliu de secretar de stat.

Fost director general al SNLO în 2008, Eugen Davidoiu este dat „pe surse” ca fiind în cărţi pentru preluarea conducerii Complexului Energetic Oltenia. Informaţia nu a fost confirmată oficial, dar afacerile lui Davidoiu merită reamintite măcar şi pentru faptul că acesta continuă să ocupe funcţii importante în companiile de stat, în prezent fiind director general al Electrica Serv. Asta în ciuda faptului că DNA Târgu Jiu a început încă din 2009 urmărirea penală faţă de Davidoiu, pentru prejudicierea SNLO, dosar ţinut la sertar timp de şase ani.

„Omul serviciilor şi al masoneriei”

Eugen Davidoiu este directorul care, în perioada octombrie-decembrie 2008, a cesionat către o firmă de apartament creanţe de 142 de milioane de RON pe care SNLO le avea asupra altor companii de stat pentru cărbunele livrat. Firma de apartament Best Recuperare Creanţe SRL era înfiinţată de doar câteva luni la acea dată, de interpuşi ai fraţilor Creştin, judecaţi în prezent pentru fraude bancare de peste 80 de milioane de euro. Firma Best Recuperare Creanţe a recuperat sume importante de la RAAN, CET Braşov, CET Govora sau Colterm Timişoara, dar în conturile SNLO nu ajungea mai nimic. Asta pentru că mai mult de jumătate din suma recuperată era considerată cheltuieli de executare. De exemplu, pentru recuperarea de 7,2 milioane de RON de la CET Braşov, Best Recuperare a plătit 8,6 milioane onorariu expert, 2,8 milioane onorariu avocat, un milion executor şi aşa mai departe. Ultimele contracte de acest tip au fost semnate de Davidoiu cu avocatul Ioan Ianoşi – reprezentantul BRC, pe 15 decembrie 2008, cu câteva săptămâni înainte de a fi demis. Surse din companie spuneau la acea vreme că Davidoiu era sigur că nu va fi schimbat, că este „omul serviciilor şi al masoneriei” şi că inclusiv Radu Timofte, fostul şef al SRI, ar fi intervenit pentru menţinerea acestuia.

Şefii BEST, condamnaţi într-un dosar similar

Conducerea SNLO a fost preluată în ianuarie 2009 de Daniel Burlan, care avea să descopere că au fost cesionate creanţe de 142 de milioane lei, adică 1.420 de miliarde de lei vechi. SNLO a fost nevoită să se împrumute atunci de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari pentru a da salariile minerilor, deoarece nu mai putea face încasări de la RAAN şi CET-uri, toţi banii mergând la Best Recuperare Creanţe. A fost nevoie de doi ani de luptă în instanţe pentru a rezilia o parte din contracte, nu se ştie dacă toate, pentru că unele pur şi simplu nu au fost găsite în arhiva SNLO, aflându-se de ele de la CET-urile care explicau că sunt nevoite să plătească lignitul către recuperatori. Burlan a sesizat DNA în 2009, iar în 2010 a fost începută urmărirea penală a lui Davidoiu şi a altor trei salariaţi ai companiei, dar ancheta s-a oprit aici. După începerea anchetei, Best Recuperare Creanţe a cesionat mai departe creanţele către Recovery Best Solution, ambele societăţi fiind trecute pe numele unor bulgari imposibil de găsit.

Best Recuperare Creanţe SRL a fost înfiinţată pe 7 mai 2008 la Bucureşti, cu asociat unic Ioan Daniel Ionaş. Acesta din urmă a fost condamnat, alături de alte persoane, pentru contracte similare semnate de Best Recuperare Creanţe cu Termoelectrica. În dosar au mai fost condamnaţi avocatul Ovidiu Benone Voicu, executorul judecătoresc Dragoş Paul Rocoşanu şi alţii, cu toţii implicaţi şi în tunul de la SNLO, pitulat de procurorii DNA Tg Jiu, structură desfiinţată între timp.

DNA, CE Oltenia şi guvernul lucrează la acoperirea jafului

Best Recuperare Creanţe, Recovery Best Solution şi alte firme de acest tip, din acelaşi grup, sunt la această dată în insolvenţă, dar nu au patrimoniu, iar patronii actuali sunt persoane din alte ţări, imposibil de găsit şi de executat silit. Cel mai grav este faptul că instituţiile statului lucrează în continuare la ACOPERIREA acestui jaf.

cereri_MF

Firma Best Recuperare Creanţe este în insolvenţă, lichidator judiciar fiind ISD Insolvency SPRL, singurul interesat să mai facă lumină în acest caz. Lichidatorul a constatat că nu i-au fost predate niciun fel de documente de către administratorii Best Recuperare şi că pe site-ul Ministerului de Finanţe nu apare niciun bilanţ depus de această firmă. Lichidatorul a cerut de la Administraţia Finanţelor Publice sector I în trei rânduri copii ale bilanţurilor, pentru a afla inclusiv dacă statul a încasat impozitele aferente pentru milioanele de euro încasate de BRC de la RAAN şi CET-uri. Nu a primit niciun răspuns, statul nefiind interesat de banii pierduţi.

Lichidatorul nu s-a lăsat şi a trimis adresă la DNA, pentru a afla ce s-a întâmplat cu plângerea penală depusă de SNLO. A trimis două adrese în 2014 şi două în 2015, dar la niciuna nu a primit răspuns.

cereri_DNA

Ca lucrurile să fie clare, nici actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia, care are în componenţă fosta SNLO, nu vrea să se facă lumină în acest caz. Lichidatorul ISD Insolvency SPRL a cerut Complexului Energetic Oltenia, ca principal creditor al Best Recuperare Creanţe, să accepte efectuarea unei expertize, pentru a afla exact câţi bani s-au scurs de la CET-uri şi RAAN către Best Recuperare Creanţe, în loc să ajungă la SNLO. Cererea pentru efectuarea expertizei a fost făcută de lichidator pe 29 octombrie 2015, dar CE Oltenia a refuzat expertiza în şedinţa creditorilor din 16 noiembrie, prin persoana împuternicită Mihaela Lazăr Andrei. De ce refuză CE Oltenia să ştie dimensiunea jafului din 2008? De ce nu răspunde DNA la întrebările lichidatorului? De ce Ministerul de Finanţe nu vrea să ştie câţi bani a pierdut?

Cine l-a împrumutat pe Davidoiu cu 300.000 de euro?

Best Recuperare Creanţe a intrat în insolvenţă în octombrie 2011 la cererea Asirom, care s-a înscris la masa credală cu suma de 384.186 lei. CE Oltenia are însă de recuperat cel puţin zece milioane de euro, figurând cu suma de 64.421.860 lei. La masa credală este înscrisă şi Electrica Serv, companie de stat păgubită şi ea de Best Recuperare şi care, printr-o bizară coincidenţă, este acum condusă de Eugen Davidoiu.

Şi tot printr-o bizară coincidenţă, Electrica Serv este condusă în prezent de familia lui Eugen Davidoiu şi de familia lui Gabriel Dumitraşcu, fost şef al Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia. Stiripesurse.ro scria în vară că Davidoiu – director general la Electrica Serv şi-a pus nepotul, pe Alexandru Ivan, director la Achiziţii, direcţie unde lucrează şi soţia lui Davidoiu, Maria.

Soţia lui Gabriel Dumitraşcu, Maria, este director adjunct la Achiziţii, iar nepotul Gabriel Andruhovici este director Resurse Umane, acestea nefiind singurele rude menţionate în articol.

În declaraţiile de avere ale lui Eugen Davidoiu apar informaţii care ar trebui să intereseze procurorii DNA. De exemplu, aceea că în 2009, adică imediat după tunul Best Recuperare, a împrumutat de la o persoană fizică nemenţionată suma de 300.000 de euro, pentru a-şi cumpăra o locuinţă în Bucureşti. Împrumutul va fi rambursat de Davidoiu atunci când va reuşi să vândă un teren aflat în litigiu, ceea ce nu s-a întâmplat în cei şase ani care au trecut de atunci, şase ani în care Davidoiu nu a restituit niciun euro. Mai mult, în 2014 a primit tot de la o persoană fizică un împrumut de 150.000 de lei, pe care o să-l ramburseze când va vinde apartamentele din Târgu Jiu.

avere_davidoiu

Davidoiu are, ca director general al Electrica Serv, un salariu anual de 94.000 de lei (mai puţin decât nepotul de la Achiziţii care câştigă 136 de mii) şi deţine mai multe terenuri şi locuinţe, unele în coproprietate cu fostul primar din Bîlteni, Gheorghe Păsărin, cu care este cumnat şi care este arestat pentru corupţie.

Firmele de recuperare, transferate la bulgari

La înfiinţare, în 2008, Best Recuperare Creanţe avea un singur acţionar, pe Ioan Daniel Ionaş. La câteva zile de la înfiinţare, Ionaş cedează 50% din acţiuni lui Lucian Ciofiac. În iulie 2008, fiecare dintre cei doi cedează câte 15% din acţiuni lui Dragoş Alexandru Ursulescu, fiul unei judecătoare. În septembrie, Ciofiac se retrage şi noul acţionariat este Ionaş 70% şi Ursulescu 30%. Pe 3 noiembrie 2008, Ursulescu se retrage şi îi dă acţiunile lui Vasile Pop, care mai primeşte şi o parte din acţiunile lui Ionaş. Noul acţionariat: Ionaş 50% şi Pop 50%. În martie 2009 Ionaş cedează toate acţiunile lui Pop, care devine unic acţionar, iar acesta la rândul lui le dă unui bulgar în decembrie 2009.

Recovery Best Solution a fost înfiinţată în martie 2009 avându-l ca asociat unic pe Ionaş Daniel, care în mai 2010 a cedat acţiunile bulgarului Petrov Petar. Din gruparea infracţională mai fac parte şi alte firme, prin care s-au plimbat aceiaşi acţionari.

Sumele scurse din SNLO pe semnătura lui Davidoiu

• Contractul 637/CC/15.10.2008, prin care SNLO a cesionat creanţe de 6.737.754,22 RON avute asupra CET Braşov, reziliat de Tribunalul Bucureşti la 15 decembrie 2010, judecătorii obligând BRC să restituie suma de 389.646 lei.

• Contractul 661/CC/24.10.2008,  prin care SNLO a cesionat creanţe de 13.387.836,76 lei, 1.803.904,15 lei şi 4.415.611,39 lei deţinute asupra CET Arad, reziliat de judecători în 2010, care au obligat BRC să restituie 1.374.114 lei către SNLO.

Contractele 694/CC/07.11.2008 şi 695/CC/07.11.2008, prin care SNLO a cesionat creanţe de 30.821.140,00 şi 64.004.970,00. O instanţă a respins rezilierea contractului 694, dar a obligat BRC să restituie 5.605.336 lei, iar o altă instanţă a admis rezilierea contractului 695, impunând restituirea a 4.272.965 lei.

• Ar mai fi contractele 693/CC/07.11.2008 privind cesionarea creanţei de 7.483.500,00 asupra Electrocentrale Oradea şi 759/CC/15.12.2008 privind cesionarea creanţei de 13.380.970,00 asupra Colterm Timişoara, despre rezilierea cărora nu am găsit date pe portalul instanţelor de judecată.

masa_credala

Citeşte şi:

http://eugendavidoiu.com/wp-content/uploads/2013/10/ionionas.pdf

Vizualizări: 583

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: