Podaru de la Rovinari, în instanţă pentru concesiunea unui munte

Trei fermieri au fost acţionaţi în judecată de către Primăria Tismana, pentru că nu şi-au plătit concesiunile pe anul 2015. Cei trei fermieri din Gorj, Hunedoara şi Mehedinţi au concesionat în 2011 şi 2012 sute de hectare de pajişti alpine de pe urma cărora le-au intrat în conturi bani frumoşi de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Unul dintre fermieri este Constantin Podaru, administratorul public al oraşului Rovinari, care spune că nu a plătit concesiunea din cauză că pajiştea este disputată de două primării. Acesta recunoaşte că a încasat subvenţia de la APIA.

Primăria Tismana a acţionat luna acesta în judecată trei fermieri care au concesionat sute de hectare de pajişti alpine în urmă cu câţiva ani. Potrivit primarului Marian Slivilescu cei trei au concesionat pe mandatul fostului primar iar valoarea restanţelor se ridică la 500.000 de lei. Fermierul din Gorj este chiar managerul public al Primăriei Rovinari, Constantin Podaru. Acesta a concesionat, în 2012, 90 de hectare de pajişti alpine, mai exact un munte întreg. Ceilalţi doi fermieri sunt din Hunedoara şi Mehedinţi. ”Au restanţe în valoare de 500.000 de lei, cumulat la toţi trei. Le-am reziliat contractul pe seama asta şi acum i-am dat în judecată să recuperăm banii. Au concesionat în anii trecuţi, eu i-am găsit încă de pe mandatul anterior, al fostului primar. În total am concesionat păşuni la 11 fermieri. Este vorba de Dumitru Andreşoi care a concesionat 634 de hectare în 2011, Vionelia Băluşe a concesionat 118 hectare concesionate în 2012, iar Constantin Podaru a concesionat 90 de hectare tot în 2012. Ei nu şi-au achitat contribuţiile pe anul 2015. Au luat subvenţiile de la APIA şi nouă banii nu ni i-au mai dat. Preţul de concesiune diferă de la an la an. Domnul Andrişoiu a concesionat patru munţi, restul câte un munte”, a spus Marian Slivilescu, primarul din Tismana.

În evidenţele APIA Gorj figurează doar Constantin Podaru care a beneficiat în anul 2014 de bani frumoşi pentru hectarele concesionate. ”Domnul Podaru Constantin, care are domiciliul în Rovinari, în 2014 a depus cerere pe 126,29 hectare şi suma autorizată la plată este de 221.687,16 lei. În 2015 nu are cerere depusă, probabil i-a fost reziliat contractul sau s-a întâmplat ceva. Ceilalţi doi fermieri sunt unul din Mehedinţi respectiv Hunedoara”, a spus conducerea APIA Gorj.

Litigiu între primării

Contactat telefonic, Constantin Podaru, a mărturisit că nu şi-a achitat obligaţiile financiare faţă de Primăria Tismana pentru că sunt îndoieli că ea ar fi proprietarul acelor hectare de pajişti alpine. Podaru a precizat că în primăvara acestui an a descoperit faptul, aşa că va plăti suma de bani când instanţa va decide cine este proprietarul pajiştilor. ”Ştiu că există un debit pe care eu l-am contestat, probabil instanţa va decide cine are dreptate. Eu am făcut o cerere de renunţare la concesiune pentru anul acesta fiindcă am constatat că Primăria Tismana nu este proprietarul suprafeţei respective. Eu am concesionat o suprafaţă pe care primăria nu este proprietar, este un litigiu între primăria Tismana şi primăria Godineşti. Eu am fost prins la mijloc, urmând ca instanţa să dea o soluţie. Am renunţat la concesiune anul acesta în primăvară, când am constatat, era firesc să nu fac plată până nu îşi rezolvau ei problemele”, a spus Constantin Podaru, fostul manager al oraşului Rovinari.

Cât priveşte încasările de la APIA, Podaru nu neagă aceşti bani însă susţine că nu voia să facă o plată nesigură. ”Am primit într-adevăr subvenţii de la APIA. Eu am plătit primăriei trei ani la rând după care am descoperit această situaţie. Dacă instanţa decide că Primăria Tismana a concesionat un bun al ei, am făcut plata, dacă nu, nu plătesc, plătesc celui care urmează să fie proprietar. Nu vroiam să fac o plată nesigură”, a spus Constantin Podaru, fostul manager al oraşului Rovinari.

Primarul din Godineşti, Gheorghe Corbeanu, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Vizualizări: 379

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: