Contoloru şi alţi bancheri, 27 de ani de puşcărie

Tribunalul Argeş a dat ieri, pentru a doua oară, un verdict în ultimul dosar din cele câteva pe care DNA le-a instrumentat cu ani în urmă în privinţa ţepelor produse la BCR Novaci la începutul anilor 2000. Verdictul de acum nu le este deloc favorabil inculpaţilor, dar aceştia au mai fost condamnaţi în acelaşi dosar de aceeaşi instanţă în urmă cu mai bine de doi ani, reuşind apoi să obţină anularea sentinţei, nici cea pronunţată ieri nefiind una finală, o eventuală anulare şi a acesteia fiind oricând posibilă.

Fostul director al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, a câştigat până acum definitiv două dintre procesele care i-au fost intentate de procurorii DNA, inclusiv cel în care a fost în arest mai bine de un an, dar ieri a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi continuată, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor în formă continuată, pentru săvârşirea infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, pedeapsa cea mai mare decisă de instanţă, după cumularea tuturor, fiind de 5 ani. La aceasta magistraţii au mai adăugat încă un an după ce au contopit şi o condamnare mai veche, cu suspendare, pe care fostul bancher o are dintr-un alt dosar ce vizează acelaşi gen de infracţiuni.

„Dispune anularea suspendării condiţionate a executării pedepsei de 2 ani şi 6 luni aplicată prin sentinţa penală nr. 50/06.04.2012, pronunţată de Tribunalul Sibiu în dosarul nr. 4219/85/2008, definitivă prin decizia penală nr. 5/A/03.02.2014, pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia; ...dispune contopirea pedepselor... urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, b şi c Cod penal anterior, sporită cu un an închisoare; în total va executa 6 ani închisoare”, au decis judecătorii.

Popescu, Giurcă, Chiriac, Marin…

Situaţii penale şi mai complicate au ceilalţi inculpaţi din dosar, şase ani având de executat, în baza deciziei de ieri, fostul şef al BCR Novaci, Sorin Popescu, condamnat şi încarcerat pentru condamnările pronunţate deja împotriva sa. Instanţa a dispus anularea suspendării sub supraveghere a executării unor pedepse anterioare de 4 ani închisoare, 3 ani închisoare şi încă 3 ani închisoare. „Dispune contopirea pedepselor aplicate prin prezenta sentinţă şi a pedepselor aplicate (…)urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, b şi c Cod penal anterior, sporită cu un an închisoare; în total va executa 6 ani închisoare”, au hotărât magistraţii.

Un cazier la fel de complicat şi doar prin prisma ţepelor date la BCR Novaci are şi fostul om de afaceri vâlcean Ion Marin, patron la Rarora SRL, o firmă dispărută de mult de pe piaţă, dar care cu un deceniu şi jumătate în urmă avea mii de angajaţi care prestau inclusiv în carierele miniere din Oltenia. Acum Marin a mai primit o condamnare, de firma sa alegându-se praful. Cinci ani de închisoare are de executat acesta, mare parte din pedeapsă fiind ca şi executată, dacă ţinem cont că din 2003 încoace acesta a stat destul de mult în spatele gratiilor. Acelaşi verdict a fost decis şi pentru foştii colaboratori ai lui Sorin Popescu de la BCR Novaci, Marilena Giurcă şi Ion Chiriac primind şi ei câte 5 ani cu executare.

Prejudiciul îi aduce la sapă de lemn

Dincolo de pedepsele privative de libertate, magistraţii au dispus şi recuperarea unui prejudiciu uriaş de la inculpaţi, suma fiind una cu multe zerouri în coadă, pentru recuperarea acesteia fiind instituit sechestrul pe averea celor judecaţi în cadrul procesului. „Obligă inculpaţii în solidar şi în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. RARORA S.R.L. – Berbeşti, jud. Vâlcea prin lichidator judiciar GRUP AXA IPURL Rm. Vâlcea, la plata către partea civilă SERRAGHIS LOAN MANAGEMENT LTD prin mandatar ASSET PORTFOLIO SERVICING ROMÂNIA SRL, a sumei de 20.021.070,74 lei despăgubiri civile. (...) dispune menţinerea măsurii asigurătorii a sechestrului penal instituit prin ordonanţa din 10.03.2010 a procurorului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Contoloru Dumitru şi Chiriac Ion. În baza art. 404 alin. 4 lit. c rap. la art. 249 Cod procedură penală, dispune instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului penal asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Popescu Sorin, Giurcă Marilena şi Marin Ion şi părţii responsabile civilmente până la concurenţa sumei de 20.021.070, 74 lei”, a stabilit instanţa, care i-a obligat pe inculpaţi şi la plata a câte 6000 de lei drept cheltuieli judiciare către statul român.

Sentinţa de ieri, care nu este definitivă, desfiinţează şi zeci de contracte fictive încheiate între diverse firme, menite să dea o tentă de legalitate creditelor derulate la BCR Novaci cu un deceniu şi jumătate în urmă.

Vizualizări: 269

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: