Şofer fără experienţă pe microbuzul şcolar, după un concurs suspect

Suspiciuni privind concursul organizat de Primăria Scoarţa, pentru ocuparea postului de şofer pentru microbuzul şcolar! Secretara comunei este acuzată de faptul că a transformat primăria într-un SRL de familie, după ce şi-a angajat cumnatul pe microbuzul şcolar, în condiţiile în care acesta nu avea nici un fel de vechime ca şofer. Un alt candidat care avea o vechime de aproximativ 11 ani a fost respins pe motiv că nu are bacalaureatul. Modul de organizare al acestui concurs i-a revoltat şi pe consilierii locali. Însuşi viceprimarul, în calitate de preşedinte al comisiei, a cerut ca ruda secretarei să nu participe la interviu, întrucât nu îndeplinea condiţia legată de vechime. Primarul a închis ochii şi a dat dispoziţie de continuare a procedurii.

Dintre cei cinci candidaţi care şi-au depus dosarele pentru ocuparea postului de şofer, doar cumnatul secretarei a fost acceptat la interviu. Potrivit consilierilor locali, pentru acest post era necesară o vechime de minim doi ani, iar persoana angajată nu are nici o lună lucrată ca şofer. Unul dintre candidaţi a depus o contestaţie, însă procedura a continuat din dispoziţia primarului. Viceprimarul comunei, preşedinte al comisiei de concurs, a recunoscut că au existat nereguli. Ba mai mult, spune că a cerut ca persoana respectivă să nu participe la interviu. „Contestaţia a fost pusă în discuţie, am semnat şi eu procesul-verbal, cu punct de vedere. În calitate de preşedinte al comisiei am constatat că cel care a câştigat concursul nu are experienţă de minim doi ani pentru a putea conduce microbuzul şcolar. Dumnealui nu a condus niciodată profesional vreo maşină, iar eu nu am fost de acord să susţină interviul, lucru pe care l-am specificat şi în procesul-verbal. Primarul însă a decis că trebuie să continue concursul, a trecut peste punctul meu de vedere. Şi eu am fost nemulţumit, am avut discuţii inclusiv cu domnul primar, i-am explicat că pe microbuzul şcolar, care transportă zilnic copii, trebuie să vină un om cu experienţă”, a declarat Ion Stamatoiu, viceprimarul comunei Scoarţa.

Acesta consideră că cel care a făcut contestaţia ar fi fost potrivit pentru postul de şofer pe microbuzul şcolii. „Iniţial, s-au înscris 5 candidaţi, s-au respins trei dosare şi au mai rămas două. Şi la celelalte dosare respinse s-au invocat lucruri minore, fie că n-au avut un cazier, deşi puteau să-l aducă. După părerea mea, cel care a făcut contestaţie avea cea mai bună pregătire, avea vechime ca profesionist, era mecanic şi conducător auto. I s-a invocat că n-are liceul, cu diplomă de bacalaureat. Noi ne-am ghidat după un regulament al Ministerului Învăţământului, nu este condiţie să ai studii medii cu diplomă de bacalaureat, însă se specifică foarte clar că trebuie să ai minim doi ani vechime. Eu am avut concediu cinci zile, iar până am revenit la serviciu s-a şi organizat interviul”, a mai precizat viceprimarul comunei Scoarţa.

Secretara, acuzată că transformat primăria într-un SRL de familie

Cristian Stănilă, candidatul cu o vechime de peste 11 ani ca şofer, spune că se ştia cu mult timp înainte cine va fi angajat pe postul respectiv. „Am făcut contestaţie, dar apoi am renunţat la idee pentru că am văzut că sunt cărţile făcute şi nu mai are rost să continui. Eu lucrez de 11 ani ca şofer, am 7 ani ca mecanic auto şi în momentul de faţă lucrez ca şofer, dar vroiam să-mi schimb locul de muncă. Din câte am înţeles persoana respectivă a lucrat ca strungar, dar este cumnatul doamnei secretar şi cărţile erau deja făcute. Soţul doamnei secretar este fratele celui pe care l-au angajat ca şofer, iar la rândul lui lucrează şi el la Primăria Scoarţa ca şef la Serviciu Ape. Deci fratele şef, cumnata secretară, el şofer, are toată familia acolo, eu eram în plus. Am lucrat 6 ani ca şofer, pe extern, pe maşini de mari tonaj, iar aici nu m-am încadrat pentru un microbuz şcolar. Am atestat pentru transport persoane, am vechime, am cartelă tahograf, eu cu asta lucrez. Probabil, s-au uitat să vadă ce n-am şi asta mi-au cerut”, a declarat Cristian Stănilă.

În condiţiile în care anul şcolar a început de mai bine de două luni, Primăria Scoarţa a organizat abia în urmă cu o săptămână acest concurs. „Eu mă împac cu ideea că am fost respins că n-am avut liceul, dar nu mă împac cu ideea că persoana angajată nu are vechime. Asta e, nu am liceul, dar nici celălalt nu are vechime. De ce nu ne-a respins pe amândoi? Să vă mai spun ceva, microbuzul acesta a fost adus de aproape o jumătate de an la Primăria Scoarţa şi trebuia să înceapă cu el în septembrie. Din câte am înţeles eu, cumnatul doamnei secretar nu avea toate documentele la dosar, numai să scoţi cartela durează o lună şi ceva, şi au lungit-o atât numai pentru ca acela să-şi poată face rost de acte, e normal să nu le aibă dacă n-a fost niciodată şofer! Este clar că postul a fost ţinut special pentru el, însă ar fi trebuit să se ţină cont că transportăm copii, nu dovleţi cu microbuzul ăla”, a mai precizat Cristian Stănilă.

NO COMMENT

Eugenia Ciugudean, secretarul comunei Scoarţa, a refuzat să comenteze acuzaţiile care i-au fost aduse. Consilierii locali susţin că inclusiv secretara este în ilegalitate. „Secretara îşi angajează toate neamurile în primărie, în condiţiile în care şi ea este în ilegalitate. Nu a dat concurs pentru această funcţie, a lucrat la Registrul Agricol şi a fost numită secretară cu delegaţie pe 6 luni, de către primar. Delegaţia a expirat, iar acum întocmeşte hârtii, semnează, dar fără nume”, a declarat unul dintre consilierii locali.

DISPOZIŢIE

Procedura de concurs a continuat fără aprobarea preşedintelui comisiei, însă din ordinul primarului. Acesta susţine că nu a ştiut de condiţia privind vechimea, ci doar de cea referitoare la studii. „Da, a fost o contestaţie, s-a analizat, iar eu am dat dispoziţie să continue concursul. Cel care a făcut contestaţie nu avea liceul. Nu ştiu dacă există condiţie să aibă vechime doi ani ca şofer, dar nu trebuia să fie. Asta însemna ca cei care n-au experienţă să nu se mai angajeze niciodată? Nu ştiu dacă se ştia dinainte cine va ocupa postul, însă trebuia să aibă liceul cel care a făcut contestaţia”, a declarat Aurelian Cotârlău, primarul comunei Scoarţa.

Vizualizări: 713

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: