Anchetă a Curţii de Conturi, blocată de şefi la Primăria Alimpeşti

Curtea de Conturi blochează controalele la o primărie din Gorj, acuză consilierul local din Alimpeşti, Leonida Belgher. Acesta susţine că inspectorul Curţii de Conturi Gorj nu este lăsat să verifice aspecte legate de legalitate în cazul reabilitării unor drumuri din  comuna Alimpeşti. Inspectorul Pompiliu Poiană spune că a solicitat o prelungire a termenului de control, însă superiorii au refuzat. Interesant este că Poiană a sesizat aspecte deosebit de grave, cum ar fi o reabilitare de drumuri de 250.000 de lei, din care aproape 100.000 de lei nu îşi găsesc justificare.

Leonida Belgher, consilier local al comunei Alimpeşti, a sesizat faptul că inspectorul Curţii de Conturi, aflat până ieri în control la primărie, nu este lăsat de superiori să-şi termine treaba, după ce descoperit nereguli grave. Belgher crede că cineva este interesat să muşamalizeze aceste ilegalităţi. Belgher susţine că a fost de două ori în audienţă la directorul Curţii de Conturi Gorj, Violeta Tătaru, pentru a solicita o prelungire a termenului de control, însă aceasta nici măcar nu l-a primit. ”O să protestez împotriva actualei conduceri a Curţii de Conturi. Nu este posibil să trimiţi acolo un om, să descopere numai ilegalităţi şi să-l împiedici să-şi ducă la bun sfârşit acţiunea. Nu ştiu cum a fost posibil să trimiţi un singur om în control, nu este legal, omul a solicitat o prelungire a perioadei de control şi i-a fost refuzată. Cineva are interese mari să nu se descopere ilegalităţile primăriţei din Alimpeşti”, a spus Leonida Belgher, consilier local.

Contactat telefonic, inspectorul Curţii de Conturi, Pompiliu Poiană, a confirmat faptul că a solicitat o prelungire a termenului de control, dar a fost refuzat de conducere. ”Astăzi este ultima zi, am solicitat, pentru că nu poţi să faci control în 15 zile şi să fii mulţumit de tine, eu am o vârstă şi am pretenţii. Normal că am cerut, am înţeles că şi un consilier local a pus această problemă. Ulterior directorul adjunct mi-a cerut o notă pentru suplimentarea termenului şi nu mi s-a acordat, mi-au blocat acţiunea, mi-au dat delegaţie pentru o singură zi. Eu am făcut ceva treabă aici, probabil că cineva nu vrea să verifice, m-au dat şi singur, de regulă suntem doi pe control, minim doi, aşa spune legea, în funcţie de complexitatea şi probleme din fiecare entitate publică pe care o controlezi. Nu ştiu cine are interesul să nu iese treaba bine, problemele sunt destul de complicate”, a spus Pompiliu Poiană, inspector al Curţii de Conturi Gorj.

Nereguli găsite la Alimpeşti

Inspectorul Poiană a precizat că acest control la primăria Alimpeşti s-a lăsat inclusiv cu ameninţări la adresa lui. Cele mai grave nereguli le-a depistat la reabilitarea unor drumuri afectate de alunecările de teren din 2014. ”S-au cheltuit foarte mulţi bani pe nişte drumuri care nu au fost făcute, nu au fost făcute aşa cum cere oferta şi caietul de sarcini. Eu am stat foarte mult pe teren la speţa asta şi a ieşit cu mai multe probleme pe aici, a ieşit cu ameninţări, dar pe mine nu mă interesează ameninţările privaţilor, m-a ameninţat cel care a făcut lucrarea. Din teren nu se justifică 100.000 de lei din aproape 250.000 lei şi eu a trebuit să stau pe teren, din 15 zile eu 3 trei zile le-am stat pe drumuri. Lucrarea a fost făcută anul trecut în contextul unor alunecări de teren, primăria a primit bani pentru refacerea drumurilor de la bugetul de stat. Treaba am pus-o pe hârtie, eu o să propun să fie trimis în judecată constructorul. Eu de asta am cerut suplimentarea numărului de zile, mai ales că am fost singur, să mă lase să-mi fac treaba acolo, să mă documentez, nu aşa pe fugă”, a spus Pompiliu Poiană, inspector.

Conducerea Curţii de Conturi Gorj a refuzat să declare un punct de vedere oficial cu privire la aspectele sesizate de inspectorul Pompiliu Poiană, precizând că doar organismele superioare comunică cu presa.

Vizualizări: 404

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: