Poliţia a pus umărul la inventarea furtului de cărbune

Daniel Burlan, directorul general al SNLO, susţine în continuare că lipsa a 2,5 milioane de cărbune din depozitele de la Motru nu există. Prezent într-o emisiune televizată, Burlan i-a cerut şefului Gărzii Financiare Gorj, Ion Pupăzan, să spună cum au ajuns comisarii care au făcut al doilea control la această lipsă, în condiţiile în care în prima notă de constatare lipsa era cu mult mai mică şi identică cu cea constatată de Corpul de Control al SNLO. În intervenţia telefonică pe care a avut-o, comisarul şef Ion Pupăzan a explicat faptul că pentru al doilea control, “modul de calcul şi datele problemei prin care s-a ajuns la această notă de constatare au fost pe baza celor prestabilite de IPJ Gorj”. Cu alte cuvinte, poliţia a dispus ca verificările să nu se facă prin măsurători topografice, aşa cum ar fi fost normal din punctul de vedere al SNLO, ci prin calcule făcute pe baza registrelor dispecerilor, care nu au caracter de documente contabile. Pentru că a existat suspiciunea că oameni din poliţie au urmărit interese obscure prin inventarea unui prejudiciu de 2,5 milioane de tone, doi parlamentari de Gorj, Cosmin Popescu şi Severus Militaru, au făcut o interpelare către fostul ministru de Interne Dan Nica, dar nu au primit răspuns.

Povestea presupusului furt de lignit a pornit chiar de la o constatare a conducerii Exploatării Miniere de Carieră Motru, potrivit căreia cantităţile de cărbune din depozitele carierelor Roşiuţa şi Lupoaia sunt mai mici decât apare în acte. Conducerea SNLO a dispus în luna iunie a acestui an o comisie care să verifice aspectele semnalate şi a constatat o diferenţă de stoc de 104.000 de tone în depozitul de la Lupoaia şi 46.000 de tone în depozitul Carierei Roşiuţa. În urma anchetei interne a SNLO a rezultat că diferenţele au fost cauzate de raportări eronate, astfel că au fost luate măsuri disciplinare cu persoanele găsite vinovate, spune Daniel Burlan. În paralel, poliţia a început o anchetă pentru care a solicitat sprijinul Gărzii Financiare. Potrivit lui Daniel Burlan, prima notă de constatare a celor de la Garda Financiară a avut concluzii similare cu cele ale comisiei interne a SNLO. După care, lucrurile au luat o întorsătură bruscă.

Burlan spune că în mod normal, cantităţile de cărbune şi de steril extrase se calculează prin măsurători topografice care se fac lunar. În loc să facă asta, cei de la GF Gorj au luat registrele de evidenţă de la dispeceratele de carieră şi au calculat câte ore au lucrat respectivele utilaje în perioada 1 ianuarie 2007 – 30 iunie 2009. Au înmulţit respectivele ore cu o productivitate medie de 1.000 de tone/oră şi au constatat un plus de producţie care nu a fost raportată şi implicit nu se regăseşte în stocuri. Acest plus de producţie ar fi de 2.235.000 de tone de cărbune, care în bani ar însemna circa 145 milioane de RON. La această sumă, comisarii au mai calculat şi impozite aferente de 56 de milioane de RON.

Burlan spune despre acest prejudiciu că este „absurd şi nereal“ şi argumentează prin aceea că, dacă ar fi existat un plus de producţie de 2,5 milioane de tone de cărbune, asta ar presupune şi excavarea a 14 milioane de tone de steril. „În realitate acest cărbune nu a fost extras“, susţine Daniel Burlan.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: