Poliţia „concediilor medicale” se dovedeşte eficientă

Un sfert dintre gorjenii aflaţi în concediu medical nu au fost găsiţi la domiciliu în cursul verificărilor făcute săptămâna trecută. Acestora li s-a suspendat dreptul la plata concediului medical. Tot săptămâna trecută Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate a amendat un medic cu 5.000 RON pentru că a dat concedii medicale pentru persoane care nu apăreau în registrul de consultaţii. Noua legislaţie care permite verificarea pacienţilor la domiciliu i-a speriat pe medici, care au dat în luna mai doar o mie de „medicale”, faţă de patru mii în februarie.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj au verificat săptămâna trecută gorjenii aflaţi în concediu medical la domiciliu. Cum era de aşteptat, din cei 41 de asiguraţi care au fost în concediu de boală, nouă nu au fost găsiţi acasă. Acestora li se va sista plata concediului medical dacă nu vor justifica lipsa de la domiciliu. „Am verificat la domiciliu asiguraţii în baza datelor obţinute de la medicii de familie. Din 41 de persoane, nouă nu au fost la domiciliu în intervalul orar prevăzut în declaraţie. Acestora li s-a suspendat plata concediului medical. Ei pot să conteste această decizie în 30 de zile cu acte care să ateste că au fost la medic pentru investigaţii suplimentare sau internaţi în spital”, a declarat Gheorghe Cocină, preşedinte CJAS Gorj.

Numărul de concedii medicale s-a redus brusc

Tot în această săptămână un medic de familie a fost amendat cu suma de 50 de milioane de lei vechi, pentru că a eliberat un certificat medical cu încălcarea legii în vigoare. „Am sancţionat şi un medic de familie cu 5000 RON pentru că nu a dat număr de înregistrare concediului medical, nu l-a trecut în registrul de consultaţii şi nu a cerut declaraţie de la pacient pentru a stabili orele în care poate fi găsit la domiciliu. Verificările vor continua şi în perioada următoare”, a declarat Gheorghe Cocină.

Se pare că la nivelul judeţului Gorj majoritatea medicilor s-a speriat de legislaţie, dar şi de amenzi. În comparaţie cu luna februarie când au fost înregistrate aproximativ 4.000 de concedii medicale, în luna mai au fost numai 1.000.  “Dacă în ianuarie s-au înregistrat 3191 certificate medicale, în februarie - 4101 certificate medicale, în martie - 3563 certificate medicale, în aprilie 2268-certificate medicale, pentru luna mai au fost depuse, până în momentul de faţă, circa 1000 de certificate medicale. Cert este că certificatele medicale sunt vizibil în scădere”, a declarat directorul CAS Gorj.

Banii impostorilor vor ajunge la bolnavi

Fondul Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat cu peste 900.000 lei în doar trei săptămâni de verificări, din suspendarea plăţii falselor concedii medicale şi din amenzile date. „Ca să aveţi o imagine asupra acestui subiect, cu aceşti bani pe care i-am strâns în 3 săptămâni am putea asigura tratamentul standard pentru aproape 90 de bolnavi de cancer pe an sau am putea finanţa tot ceea ce înseamnă medicamente, materiale sanitare, salarii pe o lună în 3 Unităţi de Primiri Urgenţe din spitale de nivel mediu”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: