Poliţia verifică un caz rezolvat de DNA

Poliţia a descins marţi la Primăria Slivileşti, de unde a luat documente cu privire la exproprierile făcute în ultimii ani. Presa a relatat pe surse că se urmăreşte clarificarea situaţiei despăgubirilor de circa 60 de miliarde de lei vechi acordată în 2010 de fosta SNLO familiei Elinescu, pentru exproprierea unor imobile. O parte din sumă, circa 6 miliarde de lei vechi, a ajuns la familia Râmescu, soţia omului de afaceri fiind fiica unuia din fraţii Elinescu.

Daniel Burlan, fostul director general al SNLO, a explicat că tranzacţia a fost verificată de DNA în 2011, dosarul finalizându-se cu neînceperea urmăririi penale. „Am prezentat atunci documente potrivit cărora conducerea de dinaintea mea, când era domnul Davidoiu director general, a făcut o ofertă acestei familii de 110 miliarde de lei. Nu a mai apucat să o finalizeze, pentru că a fost schimbat din funcţie, iar eu am reuşit să reduc suma aproape la jumătate”, a spus Daniel Burlan, precizând că procurorii anticorupţie s-au sesizat din presă la acea vreme şi au dat în final neînceperea urmăririi penale.

O problemă la acea vreme a fost încercarea familiei respective de a transforma terenul din extravilan în intravilan. Cererea făcută în acest sens a fost însă respinsă de autorităţile din Slivileşti. Familia Râmescu intenţiona să transforme zona în una de vacanţă, fapt imposibil, construcţiile fiind interzise în zonele expropriabile. Pe de altă parte, dacă ar fi reuşit introducerea terenului în intravilan, valoarea acestuia ar fi crescut, implicit despăgubirile pe care ar fi putut să le obţină din minerit.

Sunt şi surse care susţin că poliţia vrea să ajungă la dosarul de strămutat al preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, care ar fi de partea omului de afaceri în conflictul Râmescu-Caragea. Călinoiu a achiziţionat cu zece ani în urmă două gospodării la Ştiucani, cu 45 de milioane de lei vechi, pe care le-a negociat cu compania minieră, care i-a reconstruit o vilă în cartierul Primăverii. Tot de la Ştiucani au fost expropriaţi în acea perioadă foştii directori din CNLO Ion Vulpe şi Ionel Manţog, cei doi având de ispăşit pedepse privative de libertate ca urmare a statutului de „strămutaţi de lux”. În cartierul Primăverii din Târgu Jiu sunt zeci de cazuri similare, care nu au stârnit interesul procurorilor sau au primit NUP ori SUP. (A.A.)

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: