Poliţiştii nu ştiu încă dacă mai protestează

Medicii şi profesorii vor ieşi sigur în stradă săptămâna viitoare pentru a protesta contra legii unice de salarizare. Afectate de prevederile acestei legi sunt şi celelalte categorii de bugetari, printre care şi poliţiştii, însă în momentul de faţă oamenii legii nu au stabilit dacă se vor alătura celorlaţi protestanţi, după cum afirmă Ion Buculea, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPPC) Gorj.

Reporter: Spuneţi că nu aţi stabilit încă dacă mai ieşiţi în stradă. Să înţelegem că revendicările dvs. au fost soluţionate?

Ion Buculea: Da, liderii noştri de la Bucureşti vor lua de-abia în cursul zilei de azi o hotărâre cu privire la proteste. Într-adevăr, o parte din revendicările noastre au fost soluţionate, cel puţin scriptic. Rămâne de văzut dacă se vor pune şi-n practică.

Reporter: Care sunt cele mai importante doleanţe pentru care aţi primit un răspuns favorabil?

Ion Buculea: În primul rând, s-a rezolvat problema chiriilor, pentru că de-acum unităţile de poliţie se vor ocupa de găsirea locuinţelor de serviciu pentru angajaţi, la cel mai accesibil preţ. De asemenea, am obţinut certitudinea că absolvenţii din acest an ai Academiei de Poliţie şi ai şcolilor de ofiţeri vor fi încadraţi de la 1 decembrie 2009. Se va rezolva şi problema carburantului, iar 5 % din valoarea confiscărilor efectuate ar putea merge la bugetul unităţilor.

Reporter: Există vreo revendicare care credeţi că nu va fi soluţionată?

Ion Buculea: Da, noi am cerut un coeficient de ierarhiazare care să-i situeze pe agenţii de poliţie la acelaşi nivel cu ceilalţi angajaţi din sistem, pentru că, spre deosebire de aceştia, agenţii noştri trebuie să acţioneze singuri. Rămâne de văzut dacă se va face această echivalare.

Reporter: Îmi amintesc că eraţi nemulţumiţi şi de faptul că nu există măsuri mai aspre pentru cei care vă sfidează uneori activitatea. Aţi reuşit să rezolvaţi şi acest aspect?

Ion Buculea: Din păcate, încă nu. Degeaba un poliţist sancţionează un individ care-l jigneşte, de exemplu, şi care nu are venit pentru a plăti amenda; îl trimite să facă muncă în folosul comunităţii, dar aceasta nu este obligatorie şi atunci n-are ce să-i facă. E nevoie de nişte măsuri mai dure, dar Ministerul de Interne nu poate rezolva toate aceste aspecte.

Reporter: Revenind la controversata lege a salarizării, credeţi că aduce ceva bun?

Ion Buculea: Pentru poliţişti, în niciun caz. În prevederile legii, nici vorbă de acordarea primelor de vacanţă sau de plata orelor suplimentare. Cred că poliţiştii vor fi cei mai păgubiţi şi în ceea ce priveşte calcularea pensiei.

Reporter: Cum vedeţi dvs. evoluţia situaţiei economice a ţării în perioada următoare?

Ion Buculea: Personal, consider că guvernul n-o să-şi mai poată exercita prerogativele şi e posibil să ajungem la un colaps economic.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: