Pompierul care dă viaţă lemnului

Mulţi l-au cunoscut în uniforma de pompier, însă apropiaţii şi rudele au avut ocazia să-l vadă muncind şi ca artist. Vorbim de Claudiu Curcă, servant în cadrul Gărzii de Intervenţie Hurezani care, atunci când nu este în vreo acţiune pentru salvarea de vieţi şi bunuri, alocă timp şi pentru pasiunea sa, sculptura în lemn. Creaţiile sale înfrumuseţează în special locuinţele colegilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj.

Claudiu Curcă are 39 de ani, locuieşte în Târgu Jiu şi este originar din zona Novaci. În prezent, lucrează ca subofiţer operativ principal-servant la Garda de Intervenţie Hurezani. Încă de mic copil, salvatorul gorjean a făcut o pasiune pentru sculptura în lemn. A realizat sute de opere de-a lungul vremii, care mai de care mai surprinzătoare. Foloseşte instrumente clasice pentru a da formă bucăţilor de lemn, dar şi tehnici speciale.

„Îmi place să sculptez, să pictez. Când eram mai tânăr, scriam şi poezii. Am un frate mai mare cu 11 ani care, atunci când a fost în armată, a început să deseneze şi eu, mic fiind, am zis să încerc. Am reuşit un desen, altul, şi tot aşa. Şi sculptură, tot de la el am învăţat. Acum am început să fac lucrări prin tehnica pirogravurii, pentru că la bloc deranjez vecinii dacă dau cu dalta şi ciocanul. Cu acestea lucrez doar la ţară, la Arcani, unde mi-am cumpărat o casă”, a spus Claudiu Curcă.

Pompierul gorjean spune că nu vinde lucrările, ci le oferă celor dragi, prietenilor şi colegilor săi. „În general, le fac cadou. Colegilor de serviciu, rudelor, primarilor. Şi cam toate lucrările pe care le am acum sunt neterminate. La un moment dat, mă plictisesc, zic că le termin într-o zi, două şi aşa rămân. Sunt unele pe care nu vreau să le dau, de exemplu cea cu Maica Domnului, este printre primele făcute. Pe aceasta şi Cina cea de taină le-am făcut într-o zi, în 2003. Chiar nu le-aş da. Am început cu icoane, atrag mai mult, dar acum, prin tehnica pirogravurii, fac şi păsări, animale, peisaje. Fac şi portrete. Miercuri, de exemplu, a venit cineva să-i desenez în lemn fata şi pe tatăl său. Lucrarea mea de suflet este cea cu Maica Domnului. Am făcut-o pentru soţia mea”, a explicat Claudiu Curcă.

Salvatorul gorjean are doi băieţi, în vârstă de 16 şi 14 ani, dar şi o fetiţă de 10 ani. Joi, 13 septembrie, lucrările sale au înfrumuseţat centrul civic al municipiului Târgu Jiu, fiind admirate de toţi cei care au trecut prin zonă. Expoziţia a făcut parte din manifestările organizate de ISU Gorj cu prilejul sărbătoririi Zilei Pompierilor.

Vizualizări: 9,183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: