Complex bisericesc de 50 de milioane de euro. Cum arată proiectul!

Un mega-complex bisericesc va lua naştere în comuna gorjeană Turburea. Este vorba de un proiect al Mitropoliei Olteniei, ce va fi realizat în jurul castelului Roşianu, cu fonduri de la Uniunea Europeană. Proiectul este unul grandios şi prevede, pe lângă restaurarea castelului, un spaţiu monastic cu biserică şi chilii, un centru logistic informatizat, o bibliotecă, dar şi o sală de sport. Schiţele au fost prezentate duminică, 26 mai, la întâlnirea tinerilor ortodocşi din Oltenia, chiar de către ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Primarul Ion Bîrcă a rămas impresionat de măreţia complexului bisericesc.

Mega-investiţia va fi realizată în satul Poiana, pe un vârf de deal, acolo unde se află fostul castel boieresc Roşianu. Clădirea, veche de peste un secol, este în momentul de faţă o ruină. Administraţia locală a cedat castelul, în urmă cu câţiva ani, Mitropoliei Olteniei, cu promisiunea înalţilor prelaţi că acesta va fi recondiţionat.

La sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia unei noi întâlniri a tinerilor ortodocşi din toată Oltenia, Mitropolitul Olteniei a prezentat planul detaliat al proiectului. Astfel, va fi realizat un spaţiu biblic de reflecţie intitulat „Poiana tineretului creştin de pretutindeni”.

Proiectul este unul complex şi prevede, pe lângă restaurarea castelului Roşianu, care va fi transformat în casă de oaspeţi cu o capacitate de 20 de camere, un spaţiu monastic cu biserică şi chilii, un centru logistic informatizat şi o bibliotecă. Mai mult, va dispune şi de o sală de mese cu bucătărie, cu capacitatea de circa 500 de persoane, două pavilioane de cazare, unul pentru băieţi şi unul pentru fete, cu o capacitate totală de 300 de persoane, dar şi o sală de sport pentru 350 de persoane. Totodată, proiectul prevede amenajarea unui spaţiu de campare pentru 500 de persoane, 20 de căsuţe de lemn pentru cazare, dar şi un spaţiu dedicat atelierelor de pictură, broderie, sculptură sau olărit. 

În centrul acestui complex va fi o biserică ortodoxă, de 1.000 de persoane. Proiectul cuprinde şi asfaltarea drumului de acces spre castel, precum şi o parcare. „Este o investiţie care cred că nu există în Europa, de 50 de milioane de euro. Nu îţi vine să crezi când vezi macheta. La nivel de ţară nu există aşa ceva. Atunci, comuna Turburea am putea să o scoatem la rang de oraş. Acolo vor lucra şi câţiva oameni şi câţi vizitatori vor veni la Turburea. Vor fi schimburi de experienţă între elevii de la teologie din România cu cei din Franţa, iar cei din Franţa vor veni şi vor face anumite activităţi de practică la noi. Totul este pe fonduri europene şi reprezentanţii bisericii au făcut demersuri pentru obţinerea finanţării. Eu zic că Dumnezeu e aproape la Turburea”, a declarat Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea. 

Intrarea în complex se va face pe nişte porţi gorjeneşti, iar întreg spaţiul va fi amenajat peisagistic.

Vizualizări: 9,028

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: