Ponta invocă CEDO pentru a scăpa de dosarul Turceni-Rovinari

Premierul Victor Ponta a fost marţi din nou la DNA, pentru câteva minute, vrând să-i prezinte procurorului de caz Jean Uncheşelu câteva documente. Fostul avocat şi procuror Ponta a descoperit o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care l-ar avantaja, în sensul că un avocat din Bulgaria a demonstrat că poţi fi plătit şi fără să prestezi servicii. Ponta a uitat că el a falsificat acte pentru a demonstra că a muncit pentru Casa Şova, de la care a primit zeci de mii de euro şi un autoturism Mitsubishi.

Pentru că a venit fără să fie citat, premierul nu a fost primit de procurorul de caz. Ponta a spus că a venit personal şi nu şi-a trimis avocatul pentru că spera să discute cu procurorul, să-i explice. El le-a spus jurnaliştilor că a lăsat la registratură o hotărâre CEDO care vizează un avocat din Bulgaria care a încasat bani fără să presteze servicii juridice, ceea ce a făcut şi el la Casa de avocatură Şova. Ponta nu a precizat dacă şi avocatul din Bulgaria a falsificat acte pentru a părea că a prestat respectivele servicii. „Am vrut eu să depun (la dosar, n.r.) decizia Curţii Europene de Justiţie din 3 septembrie, care explică ce se întâmplă cu contractele de prestări de servicii. Eu zic că am făcut activitate, procurorul zice că nu am făcut, Curtea Europeană de Justiţie ne-a zis să ne vedem de treabă amândoi, pentru că, atât timp cât s-au plătit taxele, e în regulă. Din punctul de vedere al Curţii Europene de Justiţie, care e obligatoriu, sigur, pentru toate ţările Uniunii Europene, nu avem un caz aici”, a spus premierul Victor Ponta, la ieşirea de la DNA.

Procurorii DNA spun că Victor Ponta ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova. Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, "pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia". Ponta a primit bani chiar în timp ce Casa Şova încasa milioane de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari.

Premierul a cerut şi disjungerea în dosarul său, sperând că astfel va ajunge de la DNA la Parchetul General, condus de Tiberiu Niţu.

ponta_dna

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: