Ponta, şantaj public pentru contractele lui Şova

Cazul „Şova” a apărut în chiar primele numere ale ziarului Pandurul, în octombrie 2008. „Habar n-am”, acesta a fost punctul de vedere exprimat atunci de Ponta, prin SMS, întrebat dacă ştie ceva despre contractele acestei case de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari. La şase ani şi jumătate de la primele dezvăluiri din presă, dar la mai bine de opt ani de la comiterea faptelor, DNA cere reţinerea lui Dan Şova, care acum nu mai este avocat, ci senator PSD.

Şova a încercat să acrediteze zilele astea ideea că nu avea cum să fie o problemă cu obţinerea contractelor, că au fost atribuite pe vremea lui Manţog, care era de la alt partid. Complet fals, Manţog i le-a reziliat. Pe de altă parte, Ponta a spus tot zilele astea că povestea acestor contracte este o invenţie a lui Ionel Manţog şi Monica Macovei, unul aflat în închisoare, iar celălalt care ar trebui să fie, potrivit premierului.

Pe scurt, povestea contractelor este cam aşa. La CE Rovinari, Casa Şova a încheiat un contract de asistenţă juridică pentru contractul de desfulfurare, unde băncile finanţatoare impuneau asistenţă de specialitate. Contractul a fost atribuit prin licitaţie, pe timpul directorului Dondera. Problema nu a fost însă contractul, ci cele trei acte adiţionale semnate ulterior de directorul Ciurel, care a mărit suma iniţială de cinci ori. Mai mult, a menţinut acelaşi tarif orar pentru orice fel de asistenţă juridică, inclusiv pentru cauze banale. Un caz spectaculos este al sindicalistului Mitrescu, care a cerut în instanţă daune de la CE Rovinari de 20 de mii de lei. Casa Şova a primit pentru acest proces peste 200 de mii de lei şi l-a pierdut!! Mai mult, orele din acest proces au fost decontate, poate din eroare, şi la CE Turceni.

La începutul lui 2008, deputatul de atunci Ponta ţinea o conferinţă de presă la Târgu Jiu şi acuza „gaşca lui Manţog” că vrea să privatizeze complexurile energetice, prin faptul că un lichidator judiciar cerea achitarea debitelor pe care acestea le aveau la Societatea de Închidere Conservare Mine, intrată în insolvenţă într-un mod extrem de dubios. Ce să vezi, peste doar câteva zile, casa de avocatură la care Ponta era senior partner – Şova - este angajată de complexuri să intermedieze conflictul cu lichidatorul respectiv, BNP Consult. În mai puţin de o lună, instanţa ia act de înţelegerea părţilor, Casa Şova încasând un comision de peste două milioane RON!!

Un alt caz regizat a fost legat de facturarea unor penalităţi către Electrica, de către Complexul Turceni. Directorul din 2007, Dumitru Ilinca, a facturat penalităţi de 68 de milioane de RON, recunoscute de Electrica. A urmat o campanie de presă a unor politicieni, care l-au acuzat pe Ilinca de faptul că vrea să umfle artificial profitul. A venit alt director, factura a fost anulată, Casa Şova a fost angajată să împace companiile de stat, a făcut o înţelegere pe doar 48 de milioane de RON, la care a aplicat un comision de succes de 3%.

Acum, Şova poate fi arestat pentru că mai mulţi avocaţi cu care a lucrat au colaborat cu anchetatorii. Ca să fie lucrurile clare, directorii Dondera şi Ilinca au fost înlocuiţi cu Ciurel şi Cristea tocmai pentru a fi facilitate afacerile lui Ponta, Şova şi alţii. Ministru al Economiei era atunci Codruţ Şereş de la PC, iar Ponta tocmai ducea campanii de presă pentru contractele de energie ale lui Dan Voiculescu. A tăcut când i s-a dat felia de caşcaval.

Şi, la final, o mostră de tupeu a lui Şova. Când DNA a cerut în 2009 documente de la CE Turceni, Casa Şova a răspuns că nu se poate, că sunt date confidenţiale. Şi pentru acest răspuns de câteva rânduri a încasat 800 de lei onorariu.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: