Căldăruşe se dezice (greu) de spusele lui Ciurel

Liderul sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldăruşe, se dezice de spusele managerului CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Sindicalistul a spus că nu este prevăzut în acordul semnat la finele lunii trecute faptul că membrilor de sindicat li se interzice să acţioneze instanţă compania pentru drepturile pe care le pierd, conform acordului semnat de cele două părţi. Ciurel afirmase contrariul la un post de televiziune.

Reporter: V-aţi luat angajamentul în faţa administraţiei că membrii de sindicat nu vor da în judecată complexul pentru pierderea drepturilor după semnarea acordului?

Gabriel Căldăruşe: În ultima perioadă au fost foarte multe discuţii legate inclusiv de semnarea acelor acorduri. Acest acord dorim să fie unul tranzitoriu până la negocierea unui Contract Colectiv de Muncă. Era singura formă prin care puteam să asigurăm o anumită protecţie salariaţilor pe care îi reprezentăm. Suntem deschişi la negocieri, sperăm ca într-o perioadă rezonabilă să ajungem şi la rezolvarea acestei probleme. Am văzut foarte multe polemici, chiar în cadrul presei, legat de foarte multe lucruri, unul dintre aspecte ar fi că salariaţii nu au dreptul să deschidă litigii. Dacă vă uitaţi în acord, vă spune un lucru total neadevărat, salariaţii au dreptul să se adreseze oricărei instanţe din ţara aceasta, e un drept constituţional pentru orice salariat al Complexului Energetic Oltenia.   

Rep.: Deci nu susţineţi spusele domnului Ciurel?

G.C.: Eu am mai spus-o, acum, vedeţi dumneavoastră, noi ar trebui să vorbim strict pe acord, că prevederile sunt în acord. O fi spus, nu contest lucrul acesta.

Rep.: Spuneţi că nu este adevărat ce a spus domnul Ciurel?

G.C.: Da, pot să spun că aşa se spune foarte clar în interiorul acordului că nu există acest… În acord nu există această prevedere. La întrebarea aceasta tot domnul Ciurel ar trebui să dea răspuns. Noi, dacă vrem mâine să renunţăm, cele 10 sindicate, nici nu trebuie să ne ducem în instanţă. Trimitem o adresă, deci printr-o simplă adresă, că noi renunţăm la acest acord, nu mai suntem de acord cu prevederile respectivului act. Oricând putem face asta.

Rep.: Vor pierde membrii de sindicat din drepturi prin acest acord pe care l-aţi semnat cu administraţia complexului?

G.C.: Sunt anumite pierderi, nu sunt mari, am auzit de 10-20-30%. Până la urmă este vorba de 2.7 dar dacă ne raportăm la ce era pe medie, la ce era prognozat pe 2014, nu vorbim de realizat, vă spun, nu e o chestie de asumare de merite, dar tot ce a însemnat protocoale anul trecut prin care s-au acordat anumite facilităţi de noi a fost semnat. Dacă ne raportăm la prognozatul pe 2014, pierderea este de sub 1%. Punem răul înainte, nu se încheie acel Contract Colectiv de Muncă, avem posibilitatea de renegociere şi în vară, şi în toamnă, şi putem chiar câştigul mediu brut pe salariat să fie chiar mai mare decât a fost anul trecut.  

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: