Ponta și Oprea pleacă, protestele se extind în toată țara

Victor Ponta a demisionat ieri din funcţia de prim-ministru, sub presiunea străzii, depunând mandatul întregului guvern. Astăzi sunt consultări pentru constituirea unei majorităţi parlamentare care să dea premierul. Şeful PSD, Liviu Dragnea, spune că are o propunere de nerefuzat, în timp ce PNL cere alegeri anticipate. Protestele au continuat în toată ţara, în ciuda faptului că cele trei solicitări de demisie au fost onorate, Ponta, Oprea şi Piedone anunţând că pleacă.  În țară protestele au luat amploare, peste 70.000 de oameni protestând chiar și 6-7 ore, în ciuda frigului. Pentru prima dată au fost proteste ample ale tinerilor din Tg Jiu. Mâine va fi o nouă zi grea pentru Ponta, pentru că are termen în procesul Turceni-Rovinari, în care este acuzat de fapte de corupţie.

Coincidență sau ironie a sorții, Victor Ponta și-a înaintat demisia ieri, chiar de ziua de naștere a fostului președinte Traian Băsescu. Mitingurile de amploare care au avut loc marți seara în București, dar și în alte mari orașe ale țării, la care s-a cerut insistent și demisia lui Ponta, l-au făcut pe șeful Guvernului să facă un gest pe care mulți dintre români îl așteptau de la acesta încă de acum un an, când a fost învins de Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale. Cu un an în urmă în țară încă se numărau voturile din primul tur al alegerilor prezidențiale, acum Ponta ține în continuare prima pagină, dar tot într-un context nefavorabil. Mulțimea care a ieșit în stradă pentru a cere socoteală guvernanților pentru tragedia de la clubul ”Colectiv” a fost cea care a reușit să dărâme un Guvern care a venit la putere tot ca urmare a unor proteste de stradă, Ponta spunând ieri că nu avea cum să ignore vocea oamenilor, deși își putea ușura situația încă de acum un an.

„Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există în cadrul societăţii şi dorinţa din nou legitimă de a avea responsabilităţi mai mari decât cele ale patronilor de la firma respectivă. Oamenii simt nevoia de mai mult şi ar fi o mare greşeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau şi nu cred că este corect să las această responsabilitate nici în seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniştrilor, sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl aşteaptă şi evident, începând cu ziua de astăzi îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit, şi al Guvernului României şi fac acest lucru pentru că în anii în care am făcut politică, rezist la orice bătălie cu adversarii politici, niciodată însă nu mă bat cu oamenii şi cred că ar fi o mare greşeală şi cred că am avea toţi de suferit", a spus Ponta în anunțul privitor la demisia Guvernului.

foto_1

Noi proteste

Decizia lui Ponta de a face un nou pas înapoi în cariera sa politică, după cea de retragere din fruntea PSD, a venit și în contextul în care, pentru aseară, erau anunțate noi acțiuni de protest în stradă, inclusiv la Târgu Jiu. Lucrurile puteau degenera dacă Guvernul nu își dădea demisia, Ponta părând să își dea seama că nu mai are cale de întors în fața mulțimii care s-a săturat să constate că, în România, corupția s-a extins atât de mult încât a ajuns să ucidă zeci de români într-o singură seară. „Supărarea, suferinţa legitimă a oamenilor nu trebuie să degenereze într-un joc politic sau jocuri de putere cu efecte negative imposibil de anticipat şi cred că agresivitatea, toleranţa, violenţa chiar verbală, e un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm dacă vrem să trăim într-o ţară care se îmbunătăţeşte în fiecare zi. Sper ca depunerea mandatului meu şi al Guvernului să satisfacă aşteptările celor care au protestat şi să revenim cât mai rapid la raţiune şi la soluţii raţionale pentru ceea ce e de făcut în România." a mai spus Ponta.

Demisia sa a fost comentată și de președintele Klaus Iohannis, care, aseară a anunțat că va avea azi și mâine o primă rundă de consultări cu partidele în vederea formării unui nou Guvern. UNPR a anunțat că dorește să rămână alături de PSD în formula de până acum, vicepremierul Gabriel Oprea menționând că nu mai este interesat de nicio funcție de ministru, cea de la Interne aducându-i deja destule probleme după moartea polițistului Bogdan Gigină.

foto_2

La proces

Cu un program zilnic mult mai lejer de acum încolo, premierul demisionar Victor Ponta poate participa mâine pentru prima dată la procesul în care a fost trimis în judecată de DNA și în care este acuzat de comiterea unor fapte de corupție. Deputatul de Târgu Jiu a fost citat la instanță și ar trebui  să se prezinte în fața magistraților, la fel ca și amicul său Dan Șova, care este sub control judiciar. În dosar mai sunt inculpați foștii șefi de la Turceni și Rovinari, Dumitru Cristea, Octavian Graure și Laurențiu Ciurel, cel din urmă fiind și managerul privat în funcție al Complexului Energetic Oltenia, post în care a primit susținerea totală a lui Ponta.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: