Ponta şi Videanu se ameninţă cu puşcăria

O emisiune TV de marţi seara a scos la iveală "dragostea reciprocă" pe care şi-au purtat-o în ultimele luni deputatul de Gorj, Victor Ponta, fost ministru pentru relaţia cu parlamentul, şi actualul ministru al economiei, Adriean Videanu. Cei doi au ajuns să îşi spună vorbe grele, parlamentarul de pe malul Jiului rămânând totuşi dator cu explicaţii despre miliardele adunate în 2007 şi 2008, atunci când era senior partener la casa de avocatură care prospera din contractele cu Complexul Energetic Rovinari.

Despre suspiciunile generate de câştigurile avocăţeşti enorme de care a avut parte Ponta în 2007 şi 2008, sumele fiind de până la 7 miliarde de lei vechi pe an, s-a mai scris la Târgu-Jiu, faptele fiind mai puţin discutate la nivel de Bucureşti, acolo unde parlamentarul îşi petrece cea mai mare parte a timpului. O emisiune de la Realitatea TV  a adus însă povestea în discuţie la nivel central, Ponta prezentând până acum documente din care reiese că el nu a avut vreo treabă cu unităţile miniere şi energetice din judeţ. Treabă a avut doar casa de avocatură Şova, la care el a fost senior partener. Invitat în emisiunea tv, Adriean Videanu tocmai asta a pus în discuţie, valoarea şi modalitatea contractelor obţinute de Şova la Rovinari, în perioada în care complexul energetic era condus de "independentul" Laurenţiu Ciurel, devenit membru PSD şi luptător pentru Mircea Geoană în Gorj, ca şi Ponta la nivel central.

Corpul de Control al CE Rovinari a constatat în vară că, prin trei acte adiţionale, Ciurel a modificat contractul pe care îl făcuse cu Şova pentru asistenţă judiciară la contractul de "şmen dens", presupusul prejudiciu fiind estimat astfel la circa 1,4 milioane lei noi. În perioada derulării contractului şi a adiţionalelor, Ponta a preluat şi şefia echipei de baschet a complexului, având o relaţie foarte apropiată cu Laurenţiu Ciurel, lucru neimputabil, de altfel.

Adriean Videanu pare să fi aflat şi el aceste lucruri şi, în emisiunea tv, l-a acuzat pe Ponta de faptul că ar fi beneficiat de banii de pe "moşia" condusă până la începutul anului de către Ciurel. "Ponta care a prăduit toate contractele de asistenţă juridică cu colegul lui Dan Şova? Rovinariul a făcut plângere penală împotriva lor şi o să vedem ce se va întâmpla", a declarat Adriean Videanu la Realitatea TV.

Ponta speră să mai fie dreptate prin România

Aceasta ar fi "esenţa" declaraţiilor lui Videanu, Victor Ponta intrând în emisiune prin telefon şi cerând să îşi spună un scurt punct de vedere, el urmând să participe aseară la o altă dezbatere tv pentru a explica dacă ministrul economiei are sau nu dreptate când îl acuză de asemenea fapte.  "Sper că, dacă mai există un pic de dreptate în România, domnul Videanu va fi la anul coleg de celulă cu domnul Manţog pentru toate faptele pe care le-a comis împotriva ţării", a spus parlamentarul PSD de Gorj, care, astfel, a făcut trimitere la mai vechiul său duşman de pe malul Jiului, Ionel Manţog. Adriean Videanu nu s-a lăsat nici el mai prejos şi a continuat "dezbaterea" atâta timp cât a permis moderatorul, spunându-i fostului său coleg din Guvern: "Domnule Ponta veţi da cu subsemnatul în instanţă, staţi liniştit".

Adriean Videanu a declarat în cursul verii, la Târgu Jiu, în timpul unei vizite, că la Rovinari sunt în desfăşurare mai multe controale, unele dintre acestea vizând şi contractele dintre Şova şi Complexul Energetic. Contractele respective au generat dispute pe care Ponta le-a avut inclusiv cu premierul Emil Boc, atunci când încă era ministru, presa relatând că deputatul de Gorj ar fi spus după o astfel de ceartă că s-ar fi săturat ca Boc să ţipe la el, motiv pentru care i-ar fi spus "pitic". Disputa pe tema contractelor de la Rovinari se reia în plină campanie electorală, campanie în care PDL a anunţat oficial că Traian Băsescu stă mult mai bine în zonele miniere, democrat-liberalii fiind mereu câştigători în acest bazin electoral, în ciuda nenumăratelor acuzaţii care le-au fost aduse inclusiv de Ponta, un deputat care nu a spus niciodată vreun cuvânt despre contractele încheiate fără finanţare la Rovinari sau despre prăduirea SNLO cu zeci de milioane de euro prin cesionarea creanţelor în urmă cu un an de conducerea pe care a susţinut-o tacit.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: