Posesorii de mopede şi scutere, obligaţi să-şi ia permis de conducere

Mopedele şi scuterele vor fi conduse doar de persoanele cu vârstă de peste 16 ani care vor promova examenul de obţinere a permisului. Această prevedere legală va intra în vigoare începând cu data de 19 ianuarie. Cei care vor fi prinşi conducând mopede sau scutere fără permis de conducere se vor alege cu dosar penal. Gorjenii agreeză noua măsură şi spun că în acest fel se va reduce numărul accidentelor de circulaţie.

Un nou sistem de permise de conducere va intra în vigoare de anul viitor. Începând cu data de 19 ianuarie, mopedele şi scuterele vor putea fi conduse numai în baza unui permis ce va fi obţinut prin examen doar de persoanele cu vârstă de peste 16 ani.

Lipsa permisului de conducere pentru aceste vehicule va atrage după sine întocmirea unui dosar penal pentru şofer. “Este o directivă a Uniunii Europene care va introduce o nouă categorie de permis AM pentru mopede şi vehicule asemănătoare. Permisul se va obţine în baza unui examen, iar după data de 19 ianuarie cine va prins pe scuter fără permis va suporta sancţiunile impuse de lege”, a declarat Ştefan Ţacu, şeful Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto.

Doar pe bicicletă fără permis

Permisul de conducere va avea o valabilitate de 5-10 ani, iar la fiecare reînnoire şoferii vor fi supuşi unui control medical. Astfel, că din anul 2013, doar biciclete vor mai putea fi conduse fără permis. Prevederile directivei Uniunii Europene par să fie pe placul şoferilor cu experienţă. “Este o măsură binevenită în condiţiile în care periodic se întâmplă accidente în care sunt implicate scutere sau mopede aflate în trafic. Mulţi dintre cei care le conduc nu cunosc regulile de circulaţie, nu ştiu ce să facă în sensul giratoriu sau ce înseamnă culoarea roşie de la semafor”, a declarat Mihăiţă Iovan, conducător auto.

Gorjenii spun că ar fi fost şi mai bine dacă vârsta limită pentru obţinerea unui astfel de permis era de 18 ani. “Acum scuterele sunt conduse de copii de bani gata care nu au nici 14 ani. Frânează şi fac zgomot, mai ales seara de nu poţi să stai apartament, dacă nu ai termopane la ferestre. E bună o astfel de lege şi ar fi fost şi mai bună dacă era obligatoriu ca permisul să nu poată fi obţinut până după 18 ani, când copilul devine major şi conştientizează ceea ce face”, a precizat Radu Gavrilă, pensionar.              

NOUTATE

O altă schimbare îi vizează doar pe şoferii profesionişti, care vor trebui să îşi înnoiască permisul de conducere din cinci în cinci ani şi nu o dată la zece ani, ca până acum. De asemenea, în cazul schimbării din cauza pierderii sau deteriorării, valabilitatea noului permis va fi aceeaşi ca a vechiului permis, perioada nefiind prelungită automat cu zece ani, ca până acum.

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: