Potârcă, încă o evaziune de 1 milion de euro

Fostul candidat la Preşedinţia României, Constantin Ninel Potârcă, şi-a văzut ieri visul îndeplinit, acela de a fi trimis în judecată, numai că procurorii i-au făcut o surpriză şi l-au trimis în judecată, împreună cu fratele său, într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, dosar în care acesta a şi fost arestat preventiv pentru o săptămână, în luna iulie. Acuzaţiile ce-i sunt aduse fostului prezidenţiabil sunt destul de grele, ele adăugându-se altora, care fac obiectul altor dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată.

Conform unui comunicat de presă, Potârcă urmează să fie judecat pentru comiterea în formă continuată a două infracţiuni de evaziune fiscală, precum şi pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare de bani. Acesta a fost trimis în judecată pentru că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu circa 4 milioane de lei. Astfel, conform anchetatorilor, în calitate de administrator la Centrum Consulting SRL Târgu Jiu a înregistrat în contabilitatea firmei cinci facturi fiscale care atestau operaţiuni nereale în cuantum de peste 3,3 milioane lei. De asemenea, tot ca administrator, dar la NynMetal SRL, a înregistrat două facturi fiscale care diminuau TVA-ul ce trebuia achitat la bugetul de stat cu circa 740.000 de lei. „În legătură cu acelaşi inculpat s-a mai reţinut faptul că în calitate de administrator de fapt al SC CENTRUM CONSULTIN SRL Tg-Jiu în baza unei procuri de administrare şi în calitate de administrator al SC NYNMETAL SRL Tg-Jiu, şi-a însuşit sumele rezultate din faptele de evaziune fiscală descrise mai sus, încercând să dea o aparenţă de legalitate acestor operaţiuni şi pentru a ascunde sursa ilicită a banilor retraşi din societate, fiind întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de spălare de bani (2 fapte)”, a precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Judecat împreună cu fratele şi firmele

Procurorii au dispus prin acelaşi rechizitoriu şi trimiterea în judecată a lui Tănase Potârcă, fratele fostului candidat la Preşedinţia României, acuzat de complicitate la comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, între cei doi fiind o înţelegere pentru comiterea ilegalităţilor ce fac obiectul acestui dosar. Anchetatorii au dispus trimiterea în judecată şi a celor două firme administrate de Potârcă, firme care oricum sunt în faliment. „S-a reţinut de procuror că vinovăţia acestor persoane juridice rezultă din împrejurarea că ele au fost create în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, iar activitatea infracţională s-a desfăşurat în timp, folosindu-se acelaşi mod de operare, respectiv înregistrarea în evidenţa contabilă de operaţiuni fictive în scopul eliminării taxelor către bugetul de stat. În acest sens, în afară de faptele reţinute în rechizitoriu, au mai fost exemplificate rechizitoriul nr. 551/P/2010 din 23.06.2011 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj şi rechizitoriul nr. 72/P/2006 din 31.05.2010 al D.N.A.- Serviciul Teritorial Craiova - Biroul Teritorial Tg.-Jiu, prin care inculpatul Potîrcă Constantin Ninel a mai fost trimis în judecată pentru săvârşirea altor infracţiuni de evaziune fiscală”, precizează Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Sechestru pe palat

Procurorii au dispus instituirea măsurii sechestrului asiguratoriu pe o proprietate pe care Constantin Ninel Potârcă o are la Târgu Jiu, respectiv un palat de circa 1000 mp pentru care şi DNA a instituit măsura sechestrului asiguratoriu într-un alt dosar în care acesta este acuzat de comiterea unei evaziuni fiscal de circa un milion de euro. Într-un alt dosar penal, cu o evaziune de peste 180 de milioane de lei noi, fostul prezidenţiabil a primit o condamnare de şase ani de închisoare, verdictul nefiind definitiv, în acelaşi dosar fiind judecat şi fratele său, care are şi el o pedeapsă cu executare, nedefinitivă deocamdată.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: