Farmacia lui Călinoiu, contracte cu clubul Energia finanţat din bani publici

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a confirmat ieri că farmacia fiului său a livrat din 2009 până acum medicamente de peste 800 de milioane de lei vechi către clubul sportiv Energia. Asta în condiţiile în care Consiliul Judeţean este acţionar la club, unde virează anual 10 miliarde de lei vechi. Cu alte cuvinte, parte din sumele acordate de Ion Călinoiu - tatăl, din bani publici, ajung la firma fiului. Preşedintele de la Pandurii, Marin Condescu, s-a întrebat duminică, într-o conferinţă de presă, dacă atacurile împotriva sa sunt cauzate şi de faptul că nu a luat medicamente de la respectiva farmacie, aşa cum i s-a sugerat.

Marin Condescu avea informaţii că Energia, care are echipele de handbal şi de baschet, a achiziţionat medicamente de mai multe miliarde de lei de la farmacia Califarm, aparţinând fiului preşedintelui CJ Gorj. Călinoiu a declarat iniţial că nu ştie despre ce medicamente vorbeşte Condescu şi dacă există relaţii comerciale între clubul sportiv unde Consiliul Judeţean este acţionar şi firma fiului său. Ieri însă a oferit mai multe informaţii. Călinoiu spune că şi-a consultat fiul în această privinţă şi că este vorba de un contract mult mai mic. „Ce avem bun, avem bun, ce avem rău, avem rău. Avem pe Condescu rău şi este suficient. L-am întrebat pe fiu-miu. Cică a livrat medicamente şi din 2009 şi până acum, o să vă dau facturile, sunt de 800 de milioane. Practic acolo s-au dus tocmai pe ideea susţinerii, urmare a relaţiei pe care a avut-o băiatul meu cu sportivii. Nu-i vorba de 7 miliarde”, a declarat Ion Călinoiu, precizând că „Nu vreau să mai intru acum în discuţii să-i aduc acuze lui Condescu. El e acum în linie dreaptă şi i-am spus foarte clar că trebuie să-şi susţină nevinovăţia în faţa organelor abilitate. Aş fi cel mai mare mârşav şi cel mai rău om de pe pământul ăsta să susţin că unul trebuie să se ducă cu cătuşele la mâini”, a mai spus Ion Călinoiu.

CJ Gorj finanţează clubul sportiv

Consiliul Judeţean Gorj, alături de CE Oltenia, Artego şi Primăria Târgu Jiu sunt membri asociaţi ai Clubului Sportiv Energia Rovinari. Conform reprezentanţilor CJ, anual administraţia judeţeană contribuie cu câteva miliarde de lei vechi pentru susţinerea clubului. “Cotizaţia aferentă anului 2012 a fost de 10 miliarde lei vechi. Este cotizaţia care s-a menţinut şi în 2013, în aceeaşi sumă”, a declarat Oana  Paloş, purtătorul de cuvânt al CJ Gorj.

Cârciumaru credea că nu este adevărat

Florin Cârciumaru a comentat pe seama acuzaţiilor făcute de Marin Condescu la adresa lui Ion Călinoiu. Şeful PSD Gorj era ferm convins că preşedintele CJ Gorj va demonstra că nu sunt fondate acuzele aduse de Condescu. „Normal că nu este bine atunci când un membru PSD este acuzat dar eu sunt sigur că domnul Călinoiu va răspunde la acuzaţiile respective şi va demonstra că nu este nimic adevărat. Suntem cu toţii obişnuiţi că în politică sunt foarte multe acuzaţii care vin din partea unor anumite persoane fără suport, fără fondare. Eu sunt unul care am fost două luni tăvălit de Dan Diaconescu şi nu s-a adeverit şi nu se adevereşte absolut nimic din acuzele care mi-au fost aduse. Sunt acuzaţii politice şi este de datoria fiecăruia dintre noi, şi a mea, şi a domnului Călinoiu, şi a altor colegi, ca atunci când membrii PSD sunt atacaţi, fiecare individual să demonteze acuzaţiile respective pentru ca imaginea partidului să nu fie afectată”, a declarat Florin Cârciumaru.  

Călinoiu, neagă vreo implicare în anchete

Ion Călinoiu dezminte orice speculaţie privind implicarea sa în anchetele procurorilor şi poliţiştilor. „Doamne fereşte. Să-mi spună mie cineva dacă m-a ascultat, m-a auzit vorbind cu un poliţist sau un procuror despre problema unui om, indiferent care este el. Eu nu mai vreau să mai intru acum în discuţii să-i aduc acuze lui Condescu”, a comentat Călinoiu.

DATORII

Clubul Sportiv Energia Rovinari, care susţine echipele de handbal şi baschet, are datorii ce depăşesc un milion de euro. Spre deosebire de fotbal, în handbal şi baschet datoriile nu împiedică licenţierea echipelor. Cele mai mari datorii sunt la bugetul de stat, dar cu toate acestea organele statului evită să controleze clubul de suflet al lui Călinoiu şi Ciurel, deşi la Pandurii fac controale săptămânale şi chiar mai dese.

ŞMECHERIE

Pentru a scăpa de datoriile vechi şi a da o ţeapă bugetului de stat, finanţatorii echipelor de handbal şi baschet au decis înfiinţarea asociaţiei sportive Energia Târgu Jiu, care să înlocuiască Energia Rovinari. Pentru a nu fi sesizată şmecheria, primarul Florin Cârciumaru a încercat să acrediteze ideea că este vorba de schimbarea denumirii clubului, dar consilierii au sesizat din acte că este un club nou, la care asociaţi vor fi CJ Gorj, Primăria Tg Jiu, CEO şi trei firme private.

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: